China: 8 din 10 companii se confruntă cu plăţi restante. Coface estimează o reducere a cereşterii economice

Un număr de 8 din 10 companii din China se confruntă cu plăţi restante, iar Coface estimează o încetinire a creşterii economice la 6,5%, în acest an, se arată într-un comunicat de presă al Coface.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 12:09
China: 8 din 10 companii se confruntă cu plăţi restante. Coface estimează o reducere a cereşterii economice

‘Un nou studiu realizat pe tema managementul riscului de credit corporativ relevă faptul că plăţile au continuat să se deterioreze în 2015, 8 din cele 10 societăţi confruntându-se cu plăţi restante. Coface prognozează o încetinire a creşterii PIB-ului cu 6,5% în 2016 (versus 6,9% în 2015). În plus faţă de problemele nerezolvate ale efectului de levier ridicat şi de capacitatea excedentară în mai multe sectoare, presiunea în scădere pe volatilitatea RMB (renminbi, moneda oficială a Republicii China) şi pe piaţa de valori sunt provocări ale pieţei chineze în 2016. Pe termen scurt, nu este de aşteptat ca situaţia non-plăţilor să se îmbunătăţească’, informează Coface.

În 2015, spune compania, media condiţiilor de creditare oferite de firmele din China a scăzut din nou, arătând o abordare mai prudentă pentru acordarea facilităţilor de credit către clienţi.

‘Acesta este cel mai probabil rezultatul combinat al experienţei slabe de plată din ultimii ani, a deteriorării încrederii şi a aşteptărilor de creştere mai lentă. Cu toate acestea, riscurile au crescut, 80,6% dintre companii confruntându-se cu întârzieri în 2015 (versus 79,8% în 2014). 58,1% dintre firme au menţionat o creştere a valorii întârzierilor. Un procent mai mare de respondenţi (+4 puncte procentuale, adică 10% din total) au precizat că media perioadelor de restanţe a fost mai lungă de 150 de zile. 17,9% dintre companiile intervievate s-au confruntat cu perioade foarte lungi de întârzieri (mai mari de 180 de zile), sumele restante depăşind 5% din cifra de afaceri anuală a acestora. Creşterea perioadei de achitare a plăţilor pune o presiune tot mai mare asupra companiilor financiare’, se arată în documentul citat.

Nivelul creditelor neperformante a crescut cu 50%, în primele trei trimestre din 2015, atingând la finalul anului 1,59%.

Potrivit Coface, firmele chineze supracapacitate care se confruntă cu profituri reduse au acum o probabilitate mai mare de incapacitate de plată, din moment ce Guvernul a decis să combată capacitatea excedentară şi companiile ‘fantomă’.

‘Deşi evoluţia creditului este încetinită, datoria privată continuă să crească mai repede decât PIB-ul. China nu a intrat încă într-un proces de dezintermediere, iar riscurile sunt în creştere. Datoriile restante deţinute de sectorul non-financiar privat au ajuns la 201% din PIB în iunie 2015, faţă de 114% în iunie 2008 şi 176% în iunie 2013. Creşterea PIB-ului Chinei de 6,9%, în 2015 a fost cel mai scăzut din ultimii 25 de ani, în timp ce prognoza Coface de 6,5% în 2016 ar fi un record. Este o tendinţă descendentă, ca urmare a procesului de echilibrare şi a cererii reduse înregistrate la nivel mondial. Autorităţile implementează reforme necesare pentru reechilibrarea creşterii consumului şi a serviciilor. În ciuda efectului pozitiv pe termen mediu, această reechilibrare a avut unele efecte negative pe termen scurt şi a generat provocări dure companiilor, fiind afectate profiturile’, se mai spune în comunicat.

Potrivit economistului Coface, Charlie Carre, strategia Guvernului este ambiguă, iar autorităţile sunt prinse între două obiective.

‘Au nevoie, pe de o parte, să găsească un echilibru pentru a susţine PIB-ul care să prevină o aterizare forţată şi să protejeze locurile de muncă, iar pe de altă parte să gestioneze riscul creşterii bulei de datorii. În acelaşi timp, întreprinderile din China se confruntă cu provocări tot mai mari, cum ar fi efectul de levier ridicat, costuri abrupte de finanţare (în ciuda relaxării monetare), profitabilitate redusă (determinată de supracapacităţi mari în unele sectoare) şi volatilitate pe pieţele valutare şi bursiere. Măsurile de relaxare monetară nu au fost foarte eficiente în 2015, iar Coface se aşteaptă la mai multe pachete de stimulare în 2016, deoarece autorităţile chineze fac eforturi pentru a evita o aterizare dură’, a precizat Carré.

Potrivit sondajului Coface, sectorul construcţiilor pare să fie riscant, iar situaţia se deteriorează rapid.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...