1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 36 º

Finanţe şi bănci

China a devaluat moneda naţională la cel mai redus nivel din ultimii trei ani

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a devaluat moneda naţională, yuanul, la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii aproape trei ani, transmite BBC.

11 aug, 2015 | Agerpres

Decizia reprezintă 'o depreciere excepţională' de 1,9% pentru a face rata de schimb mai orientată spre piaţă, a anunţat marţi PBOC, şi vine după câteva date dezamăgitoare privind a doua mare economie mondială.

Duminică, China a raportat un declin semnificativ al exporturilor în iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Luna trecută, exporturile şi preţurile producţiei industriale au înregistrat un declin de 8,3% şi, respectiv, 5,4%, comparativ cu iulie 2014, scrie Agerpres.

Rata de schimb a yuanului este acum stabilită la 6,2298 pentru un dolar, în creştere faţă de 6,1162 yuani, luni.

Decizia PBOC vine după ce, recent, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI.

Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei, ca putere economică globală.

În prezent, coşul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

Moneda Chinei 'nu mai este subevaluată', a anunţat, în mai, Fondul Monetar Internaţional, yuanul având astfel şanse să devină monedă de rezervă la FMI. Subevaluarea a fost o problemă în trecut, dar nu mai este cazul, consideră FMI.

'Aprecierea efectivă din ultimul an a adus rata de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat. Credem că statul chinez ar trebui să aibă ca obiectiv o flexibilizare efectivă a cursului de schimb al yuanului în următorii 2-3 ani', a declarat şeful misiunii FMI în China, Markus Rodlauer.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO