1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

Extern

China a împrumutat 100 mld. dolari ţărilor din America Latină, cu începere din 2005 - studiu

China a acordat, între 2005 şi 2013, împrumuturi în valoare totală de 102,2 miliarde de dolari ţărilor latino-americane, cu precădere Venezuelei şi Argentinei, este concluzia unui raport redactat de universitari americani, dat publicităţi luni, anunţă AFP.

08 apr, 2014 | Agerpres

'Între 2005 şi 2013, finanţarea totală a principalelor bănci din China - Banca Chineză de Dezvoltare (CBD) şi Banca de import-export Eximbank a atins 102,2 miliarde de dolari', explică Global Economic Governance Initiative de la Universitatea din Boston.

Anul trecut, împrumuturile acordate de China guvernelor, întreprinderilor de stat şi societăţilor private din America Latină au fost de 20,1 miliarde de dolari. Spre deosebire, în 2012, această valoare s-a ridicat la numai 3,5 miliarde de dolari, cea mai redusă de când Beijingul a început, în 2005, să se intereseze de regiunea în cauză.

Studiul ţine să sublinieze că, surprinzător, China continuă 'să îşi concentreze eforturile asupra ţărilor cu înalte riscuri' financiare, cum sunt Argentina şi Venezuela, cei doi principali beneficiari ai împrumuturilor chineze.

'În medie, liniile chineze de credit se ridică la miliarde de dolari, în timp ce majoritatea finanţărilor private şi cele pentru organismele internaţionale sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari', a precizat Kevin Gallagher, unul dintre directorii Global Economic Governance Initiative, în cursul unei intervenţii la Washington.

În plus, fondurile chineze servesc în general pentru finanţarea unor proiecte pe termen lung în domeniul energiei sau infrastructurii, în timp ce împrumuturile americane sunt destinate mai ales telecomunicaţiilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO