China a inaugurat zona liberă Shanghai – cel mai important experiment economic din ultimii 30 de ani

Guvernul chinez a deschis duminică zona comercială liberă Shanghai, o platformă industrială de 29 kilometri pătraţi fără restricţii asupra investiţiilor străine şi cu un sistem birocratic permisiv, cel mai important experiment economic al Chinei din ultimii 30 de ani.
Economica.net - Dum, 29 sept. 2013, 11:51
China a inaugurat zona liberă Shanghai - cel mai important experiment economic din ultimii 30 de ani

Pentru început, 25 de companii chineze şi străine au obţinut licenţe pentru a derula operaţiuni în zona liberă Shanghai, potrivit presei chineze, citată de Associated Press, preluată de CNBC.

Regulile de funcţionare ale zonei comerciale au fost anunţate vineri, fiind focusate pe reducerea birocraţiei şi eliminarea restricţiilor asupra investiţiilor străine în sectorul serviciilor.

Autorităţile intenţionează de asemenea să utilizeze zona liberă Shanghai pentru a experimenta în ceea ce priveşte reforma sistemului financiar, inclusiv convertibilitatea monedei naţionale. De asemenea, dobânzile din zona comercială liberă vor fluctua liber pe piaţă, fără intervenţia statului, potrivit proiectelor de viitor pentru această zonă.

Proiectul pilot va avea rolul de „laborator” pentru diverse experimente financiare, înainte ca acestea să fie aplicate în China.

Zona Shanghai este considerată cel mai important pas spre reforma economică din ultimii 30 de ani. În 1980, guvernul chinez a deschis prima zonă economică specială, în Shenzhen, în apropiere de Hong Kong. Zona economică Shenzhen a facilitat investiţii străine menite să dezvolte o industrie prelucrătoare cu acces la forţă de muncă ieftină.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...