1EUR = 4.8433 RON | Bucureşti 29 º

Extern

China a interzis exporturile care pot contribui la modernizarea armamentului Coreei de Nord

China a anunţat că interzice exportarea către Coreea de Nord a tuturor materialelor şi tehnologiilor care ar putea să servească la confecţionarea de rachete sau arme nucleare, chimice sau biologice, relatează AFP.

24 sep, 2013 | Mediafax

Între articolele vizate de interdicţie sunt enumerate sisteme de rachetă sau componente ale unor detonatoare nucleare, potrivit unei liste de 236 de pagini dată publicităţii luni de Ministerul Comerţului şi altre trei administraţii de stat chineze.

Această măsură se înscrie în "punerea în aplicare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU" care interzic furnizarea de armament regimului de la Phenian, afirmă aceste administraţii.

China este singurul aliat important al Coreei de Nord. Puterea de la Beijing este considerată în general ca cea mai în măsură să influenţeze imprevizibilul regim de la Phenian. În acelaşi timp, China a fost deseori dur criticată în Occident pentru strategia sa de obstrucţionare a ONU, menită să evite măsuri prea severe de retorsiune vizând Phenianul.

ONU a adoptat două serii de sancţiuni împotriva Coreei de Nord în 2006 şi 2009, după fiecare test nuclear efectuat de regim. Rezoluţiile 1.718 şi 1.874 interzic orice transfer către Phanian de armament greu, de tehnologie susceptibilă să fie folosită la fabricarea armelor nucleare şi de materiale conexe.

Aceste sancţiuni au fost aprobate şi consolidate de Beijing, în urma eşecului încercării Coreei de Nord de a plasa pe orbită, pe 13 aprilie 2012, un satelit. Despre lansatorul folosit în acest scop, Washingtonul şi aliaţii săi a afirmat că este o rachetă balistică "deghizată".

Ele au fost înăsprite după alt tir de rachetă cu rază lungă de acţiune efectuat pe Phenian, de această dată cu succes, în decembrie, şi al treilea test nuclear pe 12 februarie.

China a dezminţit anul trecut că a livrat vehicule lansatoare de rachete Coreei de Nord în 2011, încălcând rezoluţiile ONU, aşa cum a scris cotidianul japonez Asahi Shimbun.

Experţi internaţionali au acuzat deja China că încalcă embargoul ONU, în urma unei defilări militare la Phenian, în cursul căreia aceştia au identificat un vehicul lansator de rachete de fabricaţie chineză.

În aprilie, Departamentul de Stat american a anunţat că a primit "garanţii" cu privire la respectarea de către China a embargoului impus Coreei de Nord.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO