China a suspendat mecanismul destinat să prevină volatilitatea, după prăbuşirea pieţei bursiere

Comisia de reglementare a pieţelor financiare din China (CSRC) a decis joi suspendarea mecanismului 'circuit breaker', după închiderea prematură a burselor din Shanghai şi Shenzhen, în urma implementării noilor reglementări şi deprecierii monedei chineze, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 16:27
China a suspendat mecanismul destinat să prevină volatilitatea, după prăbuşirea pieţei bursiere

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a coborât joi cursul de referinţă al yuanului în raport cu dolarul cu 0,51%, până la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezintă cel mai scăzut curs de schimb pentru moneda chineză după luna martie 2011. Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere înregistrată de moneda chineză după luna august a anului trecut, când Beijingul a decis o devalorizare surpriză a yuanului cu aproape 5% în decurs de o săptămână. Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan internaţional, dar scumpeşte importurile Chinei.

Bursele din Shanghai şi Shenzhen au fost închise joi, imediat după debutul tranzacţiilor, în urma unei noi căderi de 7% care a declanşat în mod automat un mecanism destinat să prevină volatilitatea.

Este pentru a doua oară în această săptămână când este activat mecanismul ‘circuit breaker’, care prevede suspendarea tranzacţiilor în cazul unor fluctuaţii mari, după ce luni bursele de la Shanghai şi Shenzhen au fost închise după o scădere de 7%.

În momentul închiderii premature de joi, la mai puţin de o jumătate de oră de la debutul tranzacţiilor, indicele composit al Bursei de la Shanghai înregistra o cădere de 7,32%, sau 245,95 puncte, până la 3.115,89 puncte. La rândul său, indicele bursei de la Shenzhen înregistra o cădere de 8,35%, sau 178,08 puncte, până la 1.955,88 puncte.

‘Utilizarea mecanismului ‘circuit breaker’ este principalul motiv al acestor scăderi pentru că investitorii au intrat în panică după ce au văzut declanşarea sa în ziua de luni. Acest mecanism a tăiat accesul la piaţa de lichidităţi şi investitorii s-au temut că nu vor mai putea vinde’, a declarat Chen Xingyu, analist la Phillip Securities.

Mecanismul ‘circuit breaker’ este bazat pe indicele CSI300, care include acţiunile unor mari companii petroliere şi bănci de stat, cotate la cele două burse chineze. În momentul în care acest indice înregistrează o scădere de peste 5%, tranzacţiile sunt suspendate timp de 15 minute. Însă joi la reluarea tranzacţiilor, în doar un minut, scăderile au fost mai mari de 7%, ceea ce a declanşat oprirea tranzacţiilor pentru întreaga zi.

Această degringoladă a burselor chineze intervine pe fondul îngrijorărilor cu privire la încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze, a doua economie mondială, la care se adaugă deprecierea prelungită a monedei chineze, yuanul.

În încercarea de a-i linişti pe investitori, Comisia de reglementare a pieţelor financiare din China (CSRC) a anunţat joi prelungirea restricţiilor de vânzare impuse acţionarilor care deţin mai mult de 5% din capitalul unei societăţi cotate la bursă. Această restricţie a fost introdusă pentru prima dată în vara lui 2015 în încercarea de a opri căderea înregistrată atunci de bursele chineze. Însă de data aceasta acţionarii sunt autorizaţi să vândă 1% din acţiunile pe care le deţin la fiecare trei zile.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...