China anunţă noi tarife vamale pentru 106 produse americane

China a ripostat miercuri la planurile administraţiei Trump, de a impune tarife vamale pentru produse chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari, printr-o listă de produse de import SUA, precum soia boabe, avioane, automobile, whisky şi produse chimice, cărora li se vor aplica tarife similare, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 04 apr. 2018, 09:41
China anunţă noi tarife vamale pentru 106 produse americane

Lista produselor pentru care vor fi percepute tarife suplimentare în valoare de 25% acoperă 106 de produse americane cu o valoare de 50 de miliarde de dolari, similară cu cea a produselor chineze vizate de Washington, au anunţat miercuri ministerele Comerţului şi Finanţelor din China. Data precisă la care noile tarife vor intra în vigoare va fi anunţată ulterior, dar depinde de intrarea în vigoare a acţiunilor americane, a precizat Ministerul chinez al Comerţului.

Anunţul Beijingului a provocat scăderi semnificative pe pieţele bursiere şi de materii prime, cotaţiile futures pentru acţiunile americane înregistrând o scădere de 1,5%, iar cotaţiile futures la soia boabe o cădere de 3,7%.

Cu doar 24 de ore înainte, Guvernul SUA a publicat o listă detaliată cu aproximativ 1.300 de produse chineze cărora li se vor aplica tarife vamale de 25%. Decizia administraţiei Trump este destinată să forţeze Beijingul să corecteze ceea ce Washingtonul numeşte furt de proprietate intelectuală şi transfer de tehnologie de la companiile americane la competitorii chinezi.

În urmă cu doar câteva zile, Beijingul a impus de tarife vamale la un set de 128 de produse americane în valoare de trei miliarde de dolari, precum fructe, carne de porc şi vin, în replică la măsura de luna trecută a Washingtonului cu privire la taxele pentru importurile de oţel şi aluminiu din China.

Penalizarea importurilor de soia provenite din SUA ar fi o armă puternică în arsenalul Beijingului, având în vedere că, anul trecut, SUA au exportat spre China soia boabe în valoare de peste 12 miliarde dolari. China cumpără două treimi din cantitatea de soia boabe tranzacţionată la nivel mondial, în principal din Brazilia şi SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...