1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Extern

China anunţă o nouă suplimentare a bugetului armatei

China a anunţat miercuri că îşi va majora cu 12,2% bugetul militar în 2014, reprezentând o nouă creştere a acestuia, în timp ce Beijingul este implicat în diferende teritoriale cu mai multe ţări vecine, subliniază AFP.

05 mar, 2014 | ECONOMICA.net

Cheltuielile militare ale ţării vor atinge în acest an 808,23 miliarde de yuani (95,9 miliarde de euro), a indicat Ministerul chinez al Finanţelor într-un raport pregătit pentru o sesiune a Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez).

Mărturie a ambiţiilor sale de a-şi consolida statutul de putere militară, Beijingul şi-a suplimentat cu regularitate în ultimii ani cheltuielile Ministerului Apărării, care au crescut cu 11,2% în 2012, iar apoi cu 10,7 % în 2013.

Bugetul pentru apărare chinez este al doilea ca mărime în lume, dar rămâne net în urma celui al SUA (632,8 miliarde de dolari, adică 460 de miliarde de euro).

Experţii occidentali îşi exprimă totuşi convingerea că cheltuielile militare reale ale Beijingului depăşesc cu mult sumele anunţate. Pentagonul a estimat astfel că China a cheltuit în 2012 pentru apărarea sa între 135 şi 215 miliarde de dolari (între 98 şi 156 miliarde de euro).

'Bazându-ne pe istoria şi pe experienţa noastră, credem că pacea poate fi păstrată doar fiind noi înşine puternici', a avertizat marţi Fu Ying, purtătorul de cuvânt al ANP, într-o conferinţă de presă.

Această creştere a mijloacelor Apărării chineze a reanimat neliniştile SUA şi ale vecinilor Chinei, în special ale Japoniei.

Relaţiile între Tokyo şi Beijing s-au deteriorat serios de peste un an din cauza unei dispute pentru suveranitatea unor insule nelocuite din Marea Chinei Orientale, administrate de Japonia sub numele Senkaku şi revendicate de China sub denumirea Diaoyu.

Ca semn al creşterii tensiunilor regionale, guvernul japonez a decis la jumătatea lunii decembrie să-şi sporească cu 5% cheltuielile militare în următorii cinci ani, cu un buget de 24.700 miliarde de yeni (175 miliarde de euro) pentru perioada 2014-2019.

Tokyo şi-a atras astfel reacţia iritată a Beijingului: decizia Japoniei 'nu poate decât să provoace vii îngrijorări printre ţările riverane în Asia şi în comunitatea internaţională', reacţionase Ministerul chinez al Apărării.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO