China: Apropiaţi ai liderilor politici şi-au plasat averea în paradisuri fiscale

Persoane apropiate celor mai puternici lideri chinezi, printre care preşedintele Xi Jinping şi fostul premier Wen Jiabao, au utilizat paradisurile fiscale pentru a ascunde o parte din averea lor, a dezvăluit miercuri o reţea de jurnalişti de investigaţie, transmite AFP.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 05:57
China: Apropiaţi ai liderilor politici şi-au plasat averea în paradisuri fiscale

Potrivit documentelor financiare obţinute de Consorţiul independent al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ), cu sediul la Washington, aproape 22.000 de clienţi originari din Republica Populară Chineză sau din Hong Kong au legături cu firme ‘offshore’ din paradisuri fiscale.

Printre ei, milionari proveniţi din lumea afacerilor, cum ar fi Yang Huiyan, cea mai bogată femeie din China, ori Pny Ma şi Zhang Zhidong, fondatorii companiei din domeniul Internetului Tencent.

Cele 2,5 milioane de dosare confidenţiale cercetate de ICIJ dezvăluie, de asemenea, un adevărat ‘who’s who’ al elitei politice a celei de-a doua economii a lumii.

Toate acestea în contextul în care bogăţia conducătorilor rămâne un subiect tabu în China, iar despre cei mai înalţi demnitari ai regimului comunist se presupune oficial că servesc poporul în mod dezinteresat.

Pe listă pot fi găsiţi membri ai Adunării Naţionale Populare, parlamentul chinez, precum şi apropiaţi ai fostului preşedinte Hu Jintao, fostului premier Li Peng şi ai lui Deng Xiaoping, liderul care a supravegheat cu începere de la sfârşitul anilor 1970 deschiderea economiei chineze.

Sunt, de asemenea, implicate persoane din anturajul actualului şef al statului, Xi Jinping, şi al fostului premier din perioada 2003-2013, Wen Jiabao, care au fost afectaţi în 2012 de anchete jurnalistice privind imensa avere a familiilor lor.

Bogatul dezvoltator imobiliar şi investitor Deng Jiagui care s-a căsătorit în 2006 cu sora mai mare a lui Xi Jinping deţine 50% dintr-o societate înregistrată în Insulele Virgine Britanice, numită Excellence Effort Property Development.

La rândul său, Wen Yunsong – fiul lui Wen Jiabao – a pus bazele în 2006 în acelaşi paradis fiscale ale unei societăţi la care este unic conducător şi acţionar.

Deşi astfel de companii şi trusturi ‘pot să nu fie atât de ilegale’, ele acoperă adeseori ‘conflicte de interese şi utilizarea relaţiilor la nivelul guvernului’, a explicat pentru ICIJ Minxin Pei, profesor la Claremont McKenna College.

Aceste dezvăluiri intervin la câteva zile după publicarea la Hong Kong a unei scrisori semnate de Wen Jiabao în care îşi susţine ‘nevinovăţia’ după informaţiile publicate anul trecut despre familia sa şi se apără împotriva oricărei ilegalităţi.

Aproape 90% dintre clienţii Chinei comuniste şi-au înfiinţat entităţi ‘offshore în Insulele Virgine Britanice, în cele mai multe cazuri cu ajutorul unor firme occidentale, printer care băncile elveţiene UBS şi Crédit suisse, dar şi compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

Circa 7% dintre aceştia s-au stabilit în Insulele Samoa, iar 3% în alte zone, a mai făcut cunoscut ICIJ care a precizat că a lucrat împreună cu peste 50 de organizaţii şi parteneri mass-media din întreaga lume pentru a analiza documentele.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...