China are nevoie de timp înainte de a renunţa la actualul sistem de flotare al yuanului, controlat de stat

Un oficial chinez de rang înalt a indicat, marţi, că autorităţile de la Beijing cred că valoarea yuanului trebuie decisă de piaţă, însă o tranziţie completă de la actualul sistem de flotare controlat de stat va mai dura o perioadă, transmite Kyodo.
Economica.net - mie, 02 dec. 2015, 07:49
China are nevoie de timp înainte de a renunţa la actualul sistem de flotare al yuanului, controlat de stat

‘Sperăm că într-o zi yuanul va reflecta în totalitate valoarea de piaţă’, a afirmat, la Washington, viceministrul chinez de Finanţe, Zhu Guangyao.

Declaraţia acestuia a venit la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional a anunţat includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale, scrie Agerpres.

Până acum, coşul FMI cu super-valute includea doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

FMI a cerut autorităţilor chineze să accelereze ridicarea restricţiilor în tranzacţionarea liberă a yuanului.

China continuă să-şi exercite controlul asupra valorii yuanului, dar speră că va reuşi să introducă un sistem de flotare complet în care piaţa să determine valoarea monedei naţionale, a explicat Zhu. Acesta a avertizat că perioada de tranziţie va fi una ‘dificilă’.

Includerea yuanului în coşul de valute al FMI va pune noi presiuni asupra autorităţilor de la Beijing, care vor trebui să schimbe modul de comunicare cu investitorii şi cu lumea, susţin analiştii.

China s-a angajat să atenueze controlul strâns asupra valorii yuanului şi să-şi deschidă sistemul financiar.

‘Va trebui să consolidăm încrederea investitorilor interni şi externi în activele în yuani şi, în acelaşi timp, să prevenim riscurile financiare asociate cu o monedă mai globală. Aceste cerinţe necesită diverse reforme financiare, realizate într-un mod coordonat’, a afirmat şeful Departamentului de statistică de la Banca Centrală a Chinei (PBOC), Sheng Songcheng.

Includerea yuanului în coşul de valute al FMI va pune de asemenea presiune asupra PBOC pentru a oferi acelaşi nivel de claritate şi transparenţă pe care încearcă să o obţină Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte instituţii vitale. Această claritate ar putea fi dificil de obţinut, susţin analiştii. În urmă cu şase luni, PBOC a şocat pieţele cu o devaluare surprinzătoare a yuanului, care a provocat confuzie în rândul investitorilor.

‘Autorităţile de la Beijing trebuie să comunice mai clar şi mai eficient cu piaţa. Va fi ca un schimb cultural la nivelul Băncii Centrale’, a explicat Zhou Ping, fondatorul companiei de gestionare a activelor Bin Yuan Capital din Shanghai.

O provocare semnificativă va fi gestionarea presiunilor pieţei pentru o depreciere a yuanului, ţinând cont de încetinirea creşterii economiei, după trei luni în care autorităţile au încercat o apreciere a monedei naţionale.

Consilierii PBOC vor permite, probabil, o depreciere graduală şi modestă a yuanului între 3% şi 5%, în următoarele 12 luni. Ei avertizează că va fi dificil să transmită indicii clare pieţelor privind intenţiile PBOC.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...