China continuă achiziţiile externe: Ping An devine cel mai mare acţionar al HSBC

Compania chineză de asigurări Ping An a devenit cel mai mare acţionar al grupului bancar britanic HSBC, participaţia sa de aproape 12 miliarde de dolari demonstrând sporirea apetitului Chinei pentru investiţii externe, transmite Dow Jones News.
Economica.net - mar, 06 nov. 2018, 16:45
China continuă achiziţiile externe: Ping An devine cel mai mare acţionar al HSBC

Participaţia Ping An Insurance în HSBC a crescut la peste 7% după o mică achiziţie săptămâna trecută, arată un raport publicat luni. În decembrie, compania chineză de asigurări Ping An anunţase că investeşte aproximativ 5% în grupul bancar britanic.

Participaţia, deţinută de divizia de gestionare a averii aparţinând Ping An, este evaluată la 93,72 miliarde de dolari Hong Kong (11,97 miliarde de dolari SUA), pe baza preţului acţiunilor HSBC la închiderea şedinţei de marţi a Bursei de la Hong Kong.

Ping An a depăşit astfel BlackRock, cel mai mare gestionar de active din lume, care deţinea o participaţie de aproximativ 6,6% în HSBC, conform celor mai recente informaţii din octombrie. Reprezentanţii BlackRock nu au comentat informaţia.

Investiţia reprezintă o lovitură de imagine pentru compania chineză. În trecut, HSBC a deţinut o parte importantă din Ping An, dar în 2012 şi-a vândut participaţia de 15,6% unui conglomerat controlat de miliardarul thailandez Dhanin Chearavanont, cu suma de 9,39 miliarde de dolari.

HSBC, a şasea mare bancă din lume în funcţie de capitalizarea bursieră, plăteşte dividende anuale generoase, echivalentul a aproximativ 6% din preţul acţiunilor sale. Din acest motiv, titlurile HSBC, tranzacţionate la Londra şi la Hong Kong, sunt atractive pentru investorii afectaţi de turbulenţele globale. Cu o prezenţă îndelungată în China, este de asemenea unu nume familiar pentru mulţi investitori chinezi.

HSBC a anunţat că salută decizia Ping An de a fi un investitor pe termen lung, cele două companii având o colaborare solidă de-a lungul timpului.

Recent, publicaţia Financial Times (FT) a anunţat că HSBC ar putea deveni prima companie străină care se va lista în China, pe fondul noilor legături dintre pieţele bursiere din Londra (LSE) şi Shanghai.

„Este o mişcare la care se lucrează de peste un deceniu, planurile de conectare dintre Londra şi Shanghai ar face din HSBC prima bancă care oferă certificate de depozit chinezeşti – titluri de valoare tranzacţionabile – care reflectă valoarea de bază a acţiunilor listate oriunde”, informează FT.

Noua legătură dintre pieţele bursiere din Londra şi Shanghai ar putea permite investitorilor internaţionali să aibă acces la acţiunile companiilor chineze, iar investitorii din China ar putea cumpăra acţiuni listate la LSE.

„Planul de a oferi acţiuni HSBC la Bursa de la Shanghai este văzut ca o listare simbolică, după ani de planificare”, susţine Financial Times, citând surse care dorit să-şi păstreze anonimatul.

Un purtător de cuvânt al HSBC a declarat pentru CNBC, referindu-se la articolul din FT: „Studiem cadrul propus pentru listarea certificatelor de depozit chinezeşti, conform legăturii dintre pieţele bursiere din Londra şi Shanghai, dar nu putem face comentarii suplimentare în acest moment”.

În prezent, acţiunile HSBC sunt listate la Hong Kong şi la Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Clasamentul anual „Interbrand – Best Global Brands 2021”, prezentat aseară, are pe primele locuri aceleași mărci ...
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
În jur de 2.000 de companii româneşti înrolate în platforma eMAG Marketplace exportă produse în Bulgaria şi Ungaria, ...
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au „garanția” City. Peste șase miliarde de lei sunt în aer
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au ...
Așa cum am promis, revenim cu un nou episod din seria pe care o dedicăm asigurărilor de garanții emise de City Insurance, ...