China iese la cumpărături de bănci în Europa

După porturi şi parcuri industriale, China a început să îşi îndrepte atenţia spre sectorul financiar, vizând în special băncile, companiile de asigurări şi managerii de active din Europa în ideea de a dobândi acces la fonduri şi expertiza necesară pentru a construi un nou Drum al Mătăsii, informează Reuters.
Economica.net - mar, 12 sept. 2017, 08:33
China iese la cumpărături de bănci în Europa

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, două din cele mai importante conglomerate din China, HNA Group şi Anbang Insurance Group, au analizat recent, în mod separat, depunerea de oferte pentru grupul german de asigurări Allianz SE. Chiar dacă niciuna din cele două companii nu a făcut o ofertă concretă, faptul că au analizat o astfel de posibilitate scoate în evidenţă noile ambiţii ale Chinei având în vedere că Allianz este una din cele mai mari companii germane şi un gigant mondial cu active sub administrare în valoare de 1.900 miliarde de euro.

HNA Group deţine deja o participaţie de aproape 10% din acţiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă comercială germană.

Bancherii, avocaţii şi directori de companii sunt de părere că este posibil să fie anunţate noi tranzacţii în sectorul financiar, din partea unor giganţi de stat precum China Life sau China Everbright, dar şi din partea unor firme private chineze precum Legend Holdings sau China Minsheng Financial.

Mesajul care vine din partea organismelor chineze de reglementare este foarte clar, acest companii trebuie să meargă peste hotare şi să dobândească acces la fonduri şi expertiză. ‘Autorităţile ar privi foarte favorabil tranzacţiile care au legătură cu programul ‘O centură, Un Drum’, pentru că China trebuie să îşi întărească puterea financiară’, a declarat un consilier de fuziuni şi achiziţii la o mare bancă globală care lucrează cu companii şi organisme de reglementare din China. Bancherul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a adăugat că firma sa lucrează în prezent la mai multe tranzacţii de preluare a unor companii străine de talie medie şi mare din sectorul financiar.

După ce în ultimii doi ani companiile chineze au cheltuit miliarde de dolari pentru orice de la clădiri prestigioase la cluburi de fotbal, Beijingul a intervenit şi a început să limiteze achiziţiile externe ale firmelor chineze. Excepţia o constituie tranzacţiile care au legătură cu programul ‘O centură, Un Drum’.

Potrivit datelor Thomson Reuters, în primele opt luni ale acestui an, fuziunile şi achiziţiile în sectorul financiar derulate de firmele chineze peste hotare se ridică la nouă miliarde de dolari, apropiindu-se de cele 12 miliarde de dolari încheiate pe întreaga perioadă a anului trecut. În plus, ponderea tranzacţiilor financiare în volumul total al tranzacţiilor externe a urcat la 8,2% în acest an, comparativ cu 5,7% în perioada similară a anului trecut, în timp ce ponderea tranzacţiilor în sectorul industrial au scăzut cu o treime.

De exemplu, la începutul acestei luni, Legend, unul din acţionarii principali de la producătorul de computere Lenovo, a preluat o participaţie de 90% din acţiunile Banque Internationale din Luxemburg pentru 1,8 miliarde de dolari.

‘Investiţiile noastre peste hotare vor continua să se concentreze pe oportunităţile oferite de programul ‘O centură, Un Drum’, a informat compania adăugând că va continua să investească în mod activ în alte sectoare ale serviciilor financiare, precum asigurări, obligaţiuni şi tehnologia financiară.

Pe lângă Legend, alte companii chineze care sunt interesate de sectorul financiar sunt China Life, China Minsheng Financial, China Everbright, divizie a companiei de stat China Everbright Group şi Haitong International Securities. Toate aceste firme caută ţinte de achiziţii şi investiţii în Europa şi Asia susţin bancherii şi avocaţii.

Cu toate acestea, companiile chineze nu vor putea să se extindă fără probleme în sectorul serviciilor financiare. Preluarea unor participaţii în bănci străine, pentru a nu vorbi de achiziţionarea completă, sunt deja urmărite cu atenţie de organismele de reglementare din străinătate. Însă chiar dacă băncile ar putea fi ţinte dificile de preluat, sursele citate de Reuters sunt de părere că instituţiile şi conglomeratele din China ar putea să se concentreze mai degrabă pe administratorii de active şi companiile de asigurări.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...