China inaugurează un nou aeroport gigant la Beijing înaintea celebrării a 70 de ani de regim comunist

Presedintele chinez Xi Jinping a inaugurat miercuri noul aeroport din Beijing, o constructie ultramoderna în forma de stea de mare, cu câteva zile înaintea de celebrarea a 70 de ani de regim comunist, relateaza AFP.
Economica.net - mie, 25 sept. 2019, 12:42
China inaugurează un nou aeroport gigant la Beijing înaintea celebrării a 70 de ani de regim comunist

Aeroportul International Daxing, situat la 46 de kilometri de centrul capitalei, urmeaza sa functioneze la capacitate maxima în 2025, cu 72 de milioane de pasageri pe an, ceea ce ar însemna un record mondial pentru un terminal unic, conform celor care l-au conceput.

Chiar înainte de sarbatoarea nationala de la 1 octombrie, inaugurarea unui aeroport futurist se înscrie în linia dreapta a ‘visului chinez’ pe care Xi Jinping îl ofera compatriotilor sai, comenteaza AFP.

Noua infrastructura ar urma sa reduca presiunea de pe actualul Aeroport International Beijing, ale carui trei terminale sunt situate la nord-est de metropola de 21 de milioane de locuitori.

Vechiul aeroport, al doilea în clasamentul mondial dupa Aeroportul Atlanta din SUA, a ajuns deja la saturatie, cu putin peste 100 de milioane de pasageri anual.

Odata cu cresterea nivelului de viata si a apetitului chinezilor pentru calatorii, transportul aerian este în plina dezvoltare în China. Conform Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), la mijlocul anilor 2020, China va devansa SUA si va deveni prima piata aeriana a lumii.

În acest conditii, capitala se asteapta sa primeasca 170 de milioane de pasageri în 2025, împartiti între cele doua aeroporturi ale sale.

Cu o suprafata de 700.000 de metri patrati, noua cladire revendica titlul de cel mai mare terminal aeroportuar din lume. Noul aeroport a fost conceput de arhitectul anglo-irakian Zaha Hadid, decedat în 2016, si de filiala de inginerie a companiei Aeroporturile din Paris (ADP).

Cladirea are un acoperis dintr-o singura bucata care reprezinta suprafata a 25 de terenuri de fotbal.

Spre deosebire de aeroporturile clasice, noua cladire este în întregime la înaltime, cu doua niveluri pentru plecari si tot atâtea pentru sosiri. O gara pentru metrou si tren este instalata direct sub terminal.

O linie expres ar urma sa permita ca pasagerii sa ajunga în centrul orasului în circa 20 de minute, însa legatura cu actualul aeroport, aflat la o distanta de 67 de kilometri, risca sa fie mai complicata.

Proiectul a costat 120 de miliarde de yuani (15 miliarde de euro). Suma ajunge la 400 de miliarde de yuani (50 de miliarde de euro) daca se iau în considerare si racordurile feroviare si rutiere.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...