China-Japonia: O nouă strângere de mână glacială între Xi Jinping şi Shinzo Abe

Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a primit marţi, în nordul capitalei Beijing, pe liderii din regiunea Asia-Pacific, pentru a doua zi a summitului APEC, rezervând o nouă strângere de mână foarte glacială premierului japonez, Shinzo Abe, relatează AFP.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 06:21

În timp ce şeful statului chinez a schimbat o strângere de mână lungă şi călduroasă cu ceilalţi lideri, în special cu premierul australian, Tony Abbott, cu preşedinta chiliană, Michelle Bachelet, sau cu preşedintele american, Barack Obama, el a fost expeditiv cu prim-ministrul nipon, declanşând râsetele ziariştilor acreditaţi la eveniment.

După o primă zi încheiată cu un fastuos banchet în cartierul olimpic din Beijing, summitul APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) continua marţi într-un mare complex construit recent pe malurile unui lac din Huairou, district situat la periferia capitalei chineze, scrie Agerpres.

Ansamblul include un hotel de lux de concepţie futuristă, în formă de disc vertical, un centru de conferinţe inspirat de arhitectura dinastiilor Han şi Tang, vile pentru personalităţi, un turn pagodă de unde se poate vedea în depărtare Marele Zid, precum şi un centru de expoziţii şi congrese care poate primi 5.000 de persoane.

În prima zi a summitului APEC, luni, a avut loc o primă întâlnire oficială între Xi Jinping şi Shinzo Abe, într-o atmosferă destul de rece.

Relaţiile dintre Beijing şi Tokyo sunt foarte degradate, din cauza unui diferend teritorial şi a puternicelor disensiuni de natură istorică. Ajunşi la putere în urmă cu aproximativ doi, Xi Jinping şi Shinzo Abe nu s-au întâlnit niciodată până în prezent în cadrul unui summit bilateral.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...