1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Extern

China promite mai multe reforme financiare, în urma includerii yuanului în coşul de valute al FMI

Banca Populară a Chinei a promis mai multe reforme pentru a 'extinde deschiderea financiară' a ţării, a doua economie a lumii, şi a contribui la creşterea şi stabilitatea finanţelor globale, relatează agenţia EFE.

01 oct, 2016 | Agerpres

Banca a salutat, într-un comunicat, includerea yuanului (sau 'renminbi'- ' moneda poporului') în coşul de valute pe care Fondul Monetar Internaţional îl utilizează pentru a calcula valoarea Drepturilor Speciale de Tragere (DST), moneda sa internă.

Începând de sâmbătă, yuanul este, alături de dolar, euro, yenul japonez şi lira sterlina, monedă de referinţă pentru FMI, aşa cum a aprobat boardul instituţiei în noiembrie 2015.

Pentru banca centrală a Chinei este vorba despre un eveniment foarte important pentru 'internaţionalizarea yuanului' şi o 'recunoaştere a progresului în dezvoltarea economică, reformă şi deschidere a Chinei', care, 'creşte reprezentativitatea şi atractivitatea DST'.

''China va profita de această oportunitate pentru a aprofunda reformele sale financiare, pentru a extinde deschiderea financiară şi a contribui la creşterea globală, la stabilitatea financiară şi o mai bună guvernare economică mondială', menţionează reprezentanţii băncii centrale a Chinei.

Includerea yuanului în coşul de calcul al DST a obligat FMI să redistribuie valoarea altor valute pe care le integrează, în rândul cărora dolarul şi euro continuă a domine, cu ponderi de 41,73 % şi, respectiv, de 30,93 %, urmate de moneda chineză, cu 10,92 %, yen (8,33 %) şi liră (8,09 %).

Instituţia condusă de Christine Lagarde calculează săptămânal valoarea dobânzii de referinţă a monedei sale interne, utilizate în operaţiunile pe care le derulează, şi, pe 7 octombrie, va publica pentru prima dată datele privind noua componenţă.

'Este o schimbare fundamentală pentru Fond, deoarece este pentru prima dată de la adoptarea euro când o valută este adăugată la coş', a spus Lagarde vineri, când a anunţat că instituţia va include oficial moneda chineză.

Ca urmare a includerii yuanului, Guvernul chinez încearcă să promoveze utilizarea DST, pe 1 septembrie fiind promovată prima emisiune de bonduri denominate în această valută, de după 1981, pe piaţa interbancară a ţării, operaţiune derulată de Banca Mondială.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO