China promite reforme decisive, dar statul va păstra un rol puternic în economie

Partidul Comunist chinez şi-a reafirmat marţi angajamentul pentru un rol puternic al statului în economie, dar s-a angajat să aplice reforme decisive în domenii cheie, până în 2020, la capătul unei reuniuni de patru zile menite să stabilească direcţiile strategice ale următorului deceniu.
Economica.net - mar, 12 nov. 2013, 19:33
China promite reforme decisive, dar statul va păstra un rol puternic în economie

Reformele ar urma să includă liberalizarea cursului de schimb şi a dobânzilor, relaxarea restricţiilor în domeniul rezidenţei şi măsuri de modernizare a agriculturii, relatează Financial Times.

Comunicatul emis la sfârşitul reuniunii pare să excludă orice reducere a puterii sectorului de stat, considerat de analişti atât un instrument politic valoros, cât şi o frână pentru creşterea economică.

Autorităţile chineze urmează să prezinte detalii referitoare la strategia economică în săptămânile următoare.

Agenţia de presă Xinhua a relatat că piaţa liberă va juca un rol decisiv în alocarea resurselor, dar proprietatea de stat va fi încă dominantă.

„Obiectivul general este dezvoltarea sistemului socialist cu caracteristici chineze şi continuarea modernizării sistemului de guvernare”, se arată în comunicat.

Una dintre măsurile concrete este angajamentul pentru un buget de stat transparent şi responsabilizarea puterii administrative faţă de cheltuieli. Schimbarea, dacă va avea loc, ar putea contribui la reducerea disfuncţionalităţilor de pe piaţa terenurilor şi cea a locuinţelor, provocate de încercarea autorităţilor locale de a strânge mai mulţi bani pentru a respecta angajamentele de investiţii.

Plenara a decis înfiinţarea unui grup intern pentru promovarea reformelor şi un comitet pentru securitatea statului, potrivit Xinhua.

Comunicatul este plin de retorica specifică Partidului Comunist, dar măsurile detaliate ar putea aduce şi acţiuni concrete.

Participanţii la reuniune au subliniat că este necesară menţinerea autorităţii Constituţiei, asigurarea independenţei justiţiei, reducerea birocraţiei şi îmbunătăţirea protecţiei drepturilor omului.

Reformiştii au încercat să dea prioritate Constituţiei în faţa deciziilor arbitrare de partid, efort care a fost denunţat de presa de stat, în ultimele luni.

Înainte de plenară, sute de petiţionari s-au adunat la Beijing, dar au fost obligaţi să se întoarcă în oraşele de reşedinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat......
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la remedierea problemelor
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la ...
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 95.000 de lei hotelurile bucureştene Ambasador, Novotel şi Continental ...
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a închinat la data de 30 iunie, au urcat cu ...
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi Design Construct, anchetată în „Afacerea Panseluţa” încheiată pe vremea lui Chiliman
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi ...
În ultimul an şi jumătate de când a devenit primar la Sectorul 1, Clotilde Armand şi-a făcut un obicei din a se "război" ...