1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

China: Rata de schimb a yuanului va rămâne în principiu stabilă

Rata de schimb a yuanului va rămâne în principiu stabilă, la un nivel rezonabil şi echilibrat, a afirmat luni premierul chinez Li Keqiang, transmit Xinhua şi Reuters.

20 sep, 2016 | Agerpres

'Nu există fundament pentru o devaluare prelungită a monedei chineze, în condiţiile în care economia ţării arată o tendinţă solidă de creştere şi există spaţiu de manevră', a declarat Li Keqiang, la întâlnirea cu preşedintele american Barack Obama.

De asemenea, Li Keqiang a cerut accelerarea eforturilor pentru a promova legăturile economice şi comerciale dintre China şi SUA. Cele două state ar trebui să colaboreze pentru încheierea rapidă a negocierilor din Tratatul bilateral de investiţii China - SUA (BIT), să extindă accesul pe piaţă una alteia şi să creeze un mediu de afaceri şi perspective de colaborare mai bune pentru companiile din cele două ţări, a afirmat premierul chinez.

În ianuarie, Banca Centrală a Chinei a coborât cursul de referinţă al yuanului în raport cu dolarul cu 0,51%, până la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezintă cel mai scăzut curs de schimb pentru moneda chineză după luna martie 2011. Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere înregistrată de moneda chineză după luna august a anului trecut, când Beijingul a decis o devalorizare surpriză a yuanului cu aproape 5% în decurs de o săptămână. Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan internaţional, dar scumpeşte importurile Chinei.

Deşi mulţi economişti spun că o depreciere graduală a yuanului era de aşteptat, după ce alte state importante şi-au depreciat monedele în ultimii ani, decizia Chinei a provocat temeri pe pieţele financiare globale în legătură cu capacitatea Guvernului de la Beijing de a gestiona încetinirea creşterii economiei chineze.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO