China şi Kazahstan vor construi facilităţi comune în valoare de 26 miliarde de dolari

China şi Kazahstanul intenţionează să implementeze aproximativ 51 de proiecte comune în diverse sectoare ale economiei kazahe, a anunţat preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev în urma recentei sale vizite în statul chinez, transmite Trend News AZ.
Economica.net - mar, 06 sept. 2016, 09:22
China şi Kazahstan vor construi facilităţi comune în valoare de 26 miliarde de dolari

În următorii cinci ani, China şi Kazahstanul vor construi facilităţi comune în valoare de 26 miliarde de dolari, iar Fondurile comune ale celor două ţări acţionează pentru a sprijini proiectele. Sunt deja pregătite facilităţile pentru două mari proiecte în sectorul auto şi al procesării ţiţeiului, iar alte patru facilităţi, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.

China este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Kazahstanului, după Olanda, Marea Britanie şi SUA., în condiţiile în care investiţiile Beijingului în economia kazahă s-au ridicat anul trecut la 15 miliarde de dolari. Principalele investiţii au fost realizate în domeniul transporturilor, al depozitării, al ţiţeiului şi gazelor naturale, al construcţiilor şi al industriei mineralelor.

Fondul suveran de investiţii al Chinei, China Investment Corporation, deţine aproximativ 11% din acţiunile comune ale KMG EP, subsidiara listată la Bursa de la Londra a KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. KazMunayGas deţine grupul KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group.

În luna aprilie 2016, KMG şi compania privată chineză China Energy Company (CEFC) au ajuns la un acord prin care chinezii urmau să preia 51% din acţiunile KMGI, iar tranzacţia era estimată a se finaliza până la sfârşitul acestui an.

KMG International este companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...