China sprijină eforturile Londrei de a deveni un centru major de tranzacţionare a yuanului în Europa

Încercările capitalei Marii Britanii de a deveni un important centru de tranzacţionare a yuanului în Europa, pe fondul concurenţei venite din Frankfurt şi Paris, au obţinut un sprijin important înaintea vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping la Londra, programată săptămâna viitoare, transmit Reuters şi Bloomberg, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 14 oct. 2015, 18:50
China sprijină eforturile Londrei de a deveni un centru major de tranzacţionare a yuanului în Europa

Banca Centrală a Chinei (PBOC) intenţionează să lanseze în curând la Londra titluri de stat pe un an, în valoare de până la cinci miliarde de yuani (513 milioane de lire sterline), fiind pentru prima dată când aceasta emite astfel de obligaţiuni în afara Chinei şi Hong Kong-ului. De asemenea, cea mai mare economie asiatică va dubla numărul orelor de tranzacţionare a yuanului în Shanghai pentru a spori utilizarea acestei monede în schimburile internaţionale.

‘Vedem o extindere a procesului de internaţionalizare a yuanului într-un ritm alert. Procesul va continua şi mă aştept la sfârşitul dominaţiei SUA’, a apreciat miercuri Richard Holmes, director pentru Europa al băncii britanice Standard Chartered Plc.

Lansarea emisiunilor de obligaţiuni va sprijini poziţia Londrei de centru major de tranzacţionare a yuanului în Europa, pe fondul concurenţei venite dinspre Frankfurt şi Paris. În afara Chinei, doar în Hong Kong şi Singapore există centre de clearing pentru tranzacţii în yuani mai mari decât în Marea Britanie, conform datelor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication on Tuesday (SWIFT).

Planificata emisiune de obligaţiuni va avea loc înaintea primei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Marea Britanie, în perioada 19 – 23 octombrie.

Luna trecută, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a efectuat o vizită la Beijing, în cadrul căreia a sprijinit obiectivul capitalei Marii Britanii, de a-şi întări poziţia de centru financiar global, prin atragerea băncilor din China şi prin încurajarea tranzacţiilor în yuani.

Marea Britanie este unul dintre cei mai mari investitori europeni în China, dar şi Beijingul a investit masiv în Regatul Unit. China Construction Bank (CCB), al doilea mare creditor chinez, a devenit anul trecut prima bancă de clearing în yuani, înfiinţată oficial în Londra pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare.

‘Londra este cheie pentru internaţionalizarea monedei chineze, ţinând cont că acest oraş a fost întotdeauna un centru al tranzacţiilor valutare. Acordul va permite Londrei să ofere mai multe produse în yuani’, a declarat, recent, analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.

În august, yuanul a devansat yenul japonez, devenind a patra cea mai utilizată monedă pentru tranzacţii financiare internaţionale, arată un raport publicat de SWIFT.

Potrivit datelor SWIFT, ponderea tranzacţiilor denominate în yuani a ajuns în luna august la 2,79%, de la 2,34% în iulie, devansând yenul japonez cu 2,76%, care a căzut pe locul al cincilea. Primele poziţii sunt ocupate în ordine de dolarul american, 44,82%, urmat de euro (27,20%) şi lira sterlină (8,45%).

SWIFT subliniază că în trei ani, yuanul chinez a devansat şapte monede, în condiţiile în care în luna august ocupa locul 12 în topul celor mai utilizate monede pentru tranzacţii financiare mondiale cu o pondere de 0,84%. ‘De asemenea, moneda chineză s-a afirmat drept monedă dominantă în finanţarea comerţului, după dolar’, adaugă SWIFT.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...