China sprijină eforturile Londrei de a deveni un centru major de tranzacţionare a yuanului în Europa

Încercările capitalei Marii Britanii de a deveni un important centru de tranzacţionare a yuanului în Europa, pe fondul concurenţei venite din Frankfurt şi Paris, au obţinut un sprijin important înaintea vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping la Londra, programată săptămâna viitoare, transmit Reuters şi Bloomberg, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 14 oct. 2015, 18:50
China sprijină eforturile Londrei de a deveni un centru major de tranzacţionare a yuanului în Europa

Banca Centrală a Chinei (PBOC) intenţionează să lanseze în curând la Londra titluri de stat pe un an, în valoare de până la cinci miliarde de yuani (513 milioane de lire sterline), fiind pentru prima dată când aceasta emite astfel de obligaţiuni în afara Chinei şi Hong Kong-ului. De asemenea, cea mai mare economie asiatică va dubla numărul orelor de tranzacţionare a yuanului în Shanghai pentru a spori utilizarea acestei monede în schimburile internaţionale.

‘Vedem o extindere a procesului de internaţionalizare a yuanului într-un ritm alert. Procesul va continua şi mă aştept la sfârşitul dominaţiei SUA’, a apreciat miercuri Richard Holmes, director pentru Europa al băncii britanice Standard Chartered Plc.

Lansarea emisiunilor de obligaţiuni va sprijini poziţia Londrei de centru major de tranzacţionare a yuanului în Europa, pe fondul concurenţei venite dinspre Frankfurt şi Paris. În afara Chinei, doar în Hong Kong şi Singapore există centre de clearing pentru tranzacţii în yuani mai mari decât în Marea Britanie, conform datelor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication on Tuesday (SWIFT).

Planificata emisiune de obligaţiuni va avea loc înaintea primei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Marea Britanie, în perioada 19 – 23 octombrie.

Luna trecută, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a efectuat o vizită la Beijing, în cadrul căreia a sprijinit obiectivul capitalei Marii Britanii, de a-şi întări poziţia de centru financiar global, prin atragerea băncilor din China şi prin încurajarea tranzacţiilor în yuani.

Marea Britanie este unul dintre cei mai mari investitori europeni în China, dar şi Beijingul a investit masiv în Regatul Unit. China Construction Bank (CCB), al doilea mare creditor chinez, a devenit anul trecut prima bancă de clearing în yuani, înfiinţată oficial în Londra pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare.

‘Londra este cheie pentru internaţionalizarea monedei chineze, ţinând cont că acest oraş a fost întotdeauna un centru al tranzacţiilor valutare. Acordul va permite Londrei să ofere mai multe produse în yuani’, a declarat, recent, analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.

În august, yuanul a devansat yenul japonez, devenind a patra cea mai utilizată monedă pentru tranzacţii financiare internaţionale, arată un raport publicat de SWIFT.

Potrivit datelor SWIFT, ponderea tranzacţiilor denominate în yuani a ajuns în luna august la 2,79%, de la 2,34% în iulie, devansând yenul japonez cu 2,76%, care a căzut pe locul al cincilea. Primele poziţii sunt ocupate în ordine de dolarul american, 44,82%, urmat de euro (27,20%) şi lira sterlină (8,45%).

SWIFT subliniază că în trei ani, yuanul chinez a devansat şapte monede, în condiţiile în care în luna august ocupa locul 12 în topul celor mai utilizate monede pentru tranzacţii financiare mondiale cu o pondere de 0,84%. ‘De asemenea, moneda chineză s-a afirmat drept monedă dominantă în finanţarea comerţului, după dolar’, adaugă SWIFT.

Te-ar mai putea interesa și
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac și a răspuns acuzelor formulate de dimineață de Confederația...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...
Cîţu: Salariile cu mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate
Cîţu: Salariile cu mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că veniturile în sectorul bugetar trebuie să fie direct ...