China nu se mai poate baza doar pe creşterea generată de investiţii – analiză Saxo Bank

China trebuie să acţioneze pentru a evita criza politică, iar proiecţia noastră legată de creşterea economică a Chinei reflectă acest lucru. Economia chineză ar trebui să facă tranziţia spre un sistem bazat pe cerere şi ofertă de tip occidental, pentru că nu se mai poate baza doar pe creşterea generată de investiţii, consideră Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.
Economica.net - joi, 09 iul. 2015, 08:09
China nu se mai poate baza doar pe creşterea generată de investiţii - analiză Saxo Bank

Veniturile din investiţii în China au scăzut foarte mult şi este nevoie de tot mai multă datorie, privată şi publică, pentru a menţine creşterea aproape de ţinta oficială. Principala noastră grijă legată de economia chineză este că această reorientare către o economie mai direcţionată de consum se face prea lent. Pe termen scurt, înseamnă mai puţin efort, dar, pe măsură ce economia se poate baza tot mai mult pe investiţii, împinge tot mai departe ziua în care Beijingul recunoaşte că are o problemă. Recentele intervenţii ale băncii centrale – Banca Populară Chineză a redus raportul cererii de rezerve ale băncilor comerciale dacă întrunesc anumite condiţii standard de împrumut şi a tăiat dobânda cu 25 de puncte de bază – poate par haotice şi de neînţeles, dacă ne uităm la ultimele date economice care indică toate stabilitate. E destul de straniu, având în vedere îngrijorările legate de investiţiile generate de datorie în piaţa de acţiuni, explică Ole Hansen.

Consecinţa acestor investiţii provocate de datorie într-o piaţă de acţiuni umflată este simţită acum într-un mod destul de dramatic. Nu doar în China, unde milioane de investitori încearcă cu disperare să minimizeze pierderile renunţând la poziţiile pe acţiuni. Această devălmăşie în care s-a transformat vânzarea după eşecul guvernului de a interveni, a dus la o cădere a indicelui Shanghai Stock Exchange de 33%, arată analiza citată de Agerpres.

Cu peste 80 de milioane de investitori chinezi simţind impactul imediat al acestei corecţii dramatice, implicaţiile pentru lumea întreagă sunt destul de limpezi. Grecia este o problemă pentru Europa care arde la foc mic într-o Uniune Europeană unde riscul cel mai mare este cel de contagiune – şi anume dacă Grexitul reprezintă un model şi pentru alte state periferice, Italia fiind cea mai fragilă acum, deşi avem alegeri mai întâi în Spania, în decembrie, potrivit Saxo Bank.

Riscurile din China sunt mai evidente şi reprezintă o ameninţare clară şi prezentă în Australia şi în alte economii cu leverage pe exporturile către statul asiatic. Deci, orice risc pentru stabilitatea financiară din China poate fi resimţit mai rapid, suplimentar faţă de ceea ce am înregistrat în termeni de scăderea preţurilor la mărfuri. Minereul de fier, care depinde în mod special de creşterea Chinei, a scăzut 10% ieri – cel mai jos nivel din 2009 şi, probabil, cea mai mare scădere într-o singură zi înregistrată recent. În ultima săptămână, a pierdut 25%, relevă analistul băncii.

Dincolo de pieţele de acţiuni care au primit o lovitură în figură din cauza scăderii înregistrate în China, sectorul mărfurilor a fost şi el lovit serios. Indicele de mărfuri Bloomberg, care măsoară evoluţia a 22 de materii prime, a scăzut 7% anul acesta şi numai în ultimele zile a pierdut 4,2% – cel mai mult din 2011 încoace. Ţiţeiul, deja încorsetat de saţietatea producţiei globale şi eforturile Arabiei Saudite de a scoate producătorii americani de pe piaţă, a înregistrat ieri cea mai mare scădere într-o singură sesiune de tranzacţionare din ultimele 5 luni.

De fapt, ţiţeiul este supus unor presiuni pe mai multe fronturi, iar fragilitatea pieţei chineze de acţiuni, posibilitatea ca Iranul să reintre pe piaţă şi nivelul scăzut de lichidităţi, toate contribuie la conturarea unui context foarte fluid. Ţiţeiul are nevoie de stabilirea unei noi marje şi am putea vedea ţiţeiul crud WTI în jurul valorii de 50 de dolari, cu un maxim de 58 de dolari pe baril.

‘Revenind la China, am văzut datele economice, inclusiv rapoartele periodice cum ar fi indicele PMI, stabilizându-se după o relativă scădere în 2015, iar acţiunile Băncii Populare Chineze par un răspuns la slăbiciunea manifestată pe piaţa de acţiuni. Până acum, Banca nu a reuşit să facă ceea ce şi-a propus, asta ca s-o spunem cu blândeţe. Aceasta ne face să credem că vor exista mai multe încercări de a opri acest trend, înainte de a se transforma dintr-o problemă financiară într-una politică pentru liderii de la Beijing’, subliniază Ole Hansen.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...