China: Un apropiat al fostului preşedinte Hu Jintao, condamnat la închisoare pe viaţă pentru corupţie şi abuz de putere

Un consilier apropiat al fostului preşedinte chinez Hu Jintao, deja exclus din Partidul Comunist, a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă pentru corupţie, obţinere ilegală de secrete de stat şi abuz de putere, au anunţat luni televiziunea de stat CCTV şi agenţia de presă Xinhua, citate de AFP.
Economica.net - lun, 04 iul. 2016, 10:56
China: Un apropiat al fostului preşedinte Hu Jintao, condamnat la închisoare pe viaţă pentru corupţie şi abuz de putere

În vârstă de 60 de ani, Ling Jihua, căzut în dizgraţie după dezvăluirea morţii accidentale a fiului său în martie 2012 la volanul unui Ferrari în compania a două tinere goale, a pledat vinovat şi a decis să nu facă apel împotriva sentinţei, pronunţată la capătul unui proces cu uşile închise.

El a fost acuzat că a primit personal sau prin familia sa mită în valoare totală de 11,6 milioane de dolari. Înainte de a fi pus sub anchetă la sfârşitul lui 2014, Ling Jihua a fost vicepreşedinte al organismului naţional de consiliere politică din China. În 2007 fusese numit director al puternicului Birou de Afaceri Generale al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC). El a fost acuzat de ‘abuz de putere’ în timp ce ocupa acest post şi că a profitat de responsabilităţile sale pentru ‘a obţine ilegal secrete de stat’.

‘Accept toate acuzaţiile şi mă supun judecăţii. Procesul de astăzi îmi va rămâne întipărit în memorie’, a spus el în declaraţia finală din faţa instanţei, potrivit Xinhua.

Ling Jihua a mai declarat că procesul a fost ‘solemn, meticulos, raţional şi civilizat’, întruchipând o combinaţie de stat de drept şi tratament umanitar, a precizat agenţia oficială de presă.

‘Mulţumesc sincer instanţei, procuraturii şi celor doi avocaţi ai mei’, a mai spus el.

Ling Jihua a făcut carieră în umbra lui Hu Jintao, devenind unul dintre cei mai apropiaţi consilieri în timpul preşedinţiei acestuia, notează AFP.

Scandalul legat de moartea fiului său l-a împiedicat le Ling Jihua să acceadă în Biroul Politic al PCC în 2012.

Opinia publică chineză s-a indignat că fiul unui lider şi-a putut procura o maşină de lux de peste 700.000 de euro. Cele două tinere care îl însoţeau au fost grav rănite, iar una dintre ele a decedat ulterior.

De când a devenit preşedinte, Xi Jinping duce o campanie anticorupţie dură prin care, susţin analiştii, el îşi elimină de asemenea şi adversarii politici, potrivit AFP.

Sistemul judiciar chinez, în care aproape toţi inculpaţii ajung să fie condamnaţi, este supus puterii politice, comentează AFP.

Partidul a anunţat în luna iulie a anului trecut excluderea din rândurile sale a lui Ling Jihua, acuzat că a încălcat ‘disciplina politică’, dar şi că a profitat de puterea sa pentru a obţine favoruri sexuale şi că a comis adulter.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...