China va reduce şi mai mult producţia de oţel şi cărbune, în 2018

Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) s-a angajat luni să reducă şi mai mult anul acesta capacităţile de producţie a oţelului şi cărbunelui, pentru ca ţara să-şi îndeplinească ţintele programului pe termen lung intitulat 'să facem cerul din nou albastru', transmite Reuters.
Economica.net - lun, 05 mart. 2018, 08:31
China va reduce şi mai mult producţia de oţel şi cărbune, în 2018

La deschiderea şedinţei anuale a Parlamentului, NDRC a prezentat un raport conform căruia în 2018 va fi redusă capacitatea de producţie a oţelului cu aproximativ 30 de milioane de tone şi cea de cărbune cu aproximativ 150 de milioane de tone.

Decizia va ajuta China, cel mai mare producător mondial de oţel, să-şi îndeplinească obiectivele pentru 2020 ale planului pe cinci ani privind reducerea poluării cu doi ani mai devreme.

Autorităţile vor să reducă emisiile de bioxid de sulf şi oxid de azot cu 3% anul acesta, a anunţat recent premierul Li Keqiang. Sunt aceleaşi obiective ca cele din 2017, care au fost îndeplinite. China va închide facilităţile uzate din domeniul oţelului şi va adopta operaţiuni mai eficiente, care vor reduce poluarea.

Anul trecut, producţia de oţel a ţării a atins un nivel record.

‘Reducerile din 2018 sunt mai mari decât ne-am aşteptat’, a declarat Zhang Min, analist la China Sublime Information Group.

În urma reducerii în acest an a producţiei de oţel cu 30 de milioane de tone, nivelul total al diminuării producţiei până în 2020 ajunge la 145 de milioane de tone, în timp ce planul actual prevede scăderea capacităţii în exces cu până la 150 de milioane de tone în perioada 2018 – 2020.

În 2017, China a produs 3,45 miliarde de tone de cărbune, în creştere cu 3,2% faţă de 2016, şi o producţie record de 832 de milioane de tone de oţel.

De asemenea, NDRC s-a angajat să continue restructurările şi fuziunile companiilor din domeniul oţelului.

Noile reglementări sunt menite să extindă eforturile de reformare a economiei şi de reducere a supracapacităţii din industria oţelului.

Provinciile Hebei şi Jiangsu sunt printre cele care se confruntă cu probleme majore legate de poluare.

Conform estimărilor Asociaţiei Mondiale a Oţelului (Worldsteel), cererea de oţel în China a crescut cu 12,4% anul trecut, la 765,7 milioane de tone, şi nu se va modifica în 2018.

În februarie, Comisia Europeană (CE) a introdus taxe antidumping de la 17,2% la 27,9% pentru oţelul rezistent la coroziune provenit din China, după ce, în urma unei investigaţii, s-a descoperit că produsele beneficiau de subvenţii ilegale din partea autorităţilor de la Beijing.

Taxele se vor aplica în următorii cinci ani. Investigaţia CE a confirmat că producătorii chinezi au livrat oţel rezistent la coroziune pe piaţa din UE, ceea ce a dus la scăderea preţurilor pentru producătorii europeni, mai ales în Belgia, Franţa, Polonia şi Olanda.

Oţelul rezistent la coroziune este utilizat în industria construcţiilor şi pentru fabricarea electrocasnicelor. Până în prezent, UE a impus 53 de taxe antidumping în domeniul oţelului şi al produselor din fier, din care 27 vizează China.

Te-ar mai putea interesa și
Încă o investiție majoră ocolește România. Viitoare uzină Great Wall în Germania, Ungaria sau Cehia
Încă o investiție majoră ocolește România. Viitoare uzină Great Wall în Germania, Ungaria sau Cehia
După ce au abandonat planul de preluare a uzinei Nissan de lângă Barcelona, chinezii de la Great Wall se orientează către un proiect greenfield în Germania, Ungaria sau Cehia....
Cele mai multe state UE resping ideea obligării giganților tech de a contribui la investițiile din rețea, propunere susținută de comisarul pentru Industrie Thierry Breton
Cele mai multe state UE resping ideea obligării giganților tech de a contribui la investițiile din rețea, propunere susținută ...
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au respins o propunere venită de la marii operatori de telecomunicaţii ...
Statele Unite ale Americii, Japonia şi Coreea de Sud vor face schimb de informații privind lansările de rachete nord-coreene
Statele Unite ale Americii, Japonia şi Coreea de Sud vor face schimb de informații privind lansările de rachete nord-coreene
Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au anunţat sâmbătă că vor începe să facă schimb de informaţii în timp ...
Parlamentul Republicii Moldova a prelungit cu 60 de zile situația de stare de urgență, începând cu data de 4 iunie
Parlamentul Republicii Moldova a prelungit cu 60 de zile situația de stare de urgență, începând cu data de 4 iunie
Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost prelungită de Parlamentul țării pentru o perioadă de 60 de zile, începând ...