China va testa dezvoltarea unor bănci private în Tianjin, Shanghai, Zhejiang şi Guangdong

China va lansa un program pilot ce vizează dezvoltarea unor bănci private în Tianjin, Shanghai, Zhejiang şi Guangdong, a anunţat marţi Shang Fulin, de la Comisia de reglementare din sectorul bancar (CBRC), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 12:04
China va testa dezvoltarea unor bănci private în Tianjin, Shanghai, Zhejiang şi Guangdong

Programul, aprobat în ianuarie de Guvernul de la Beijing, este primul pas spre deschiderea sectorului bancar chinez către investitorii privaţi.

Într-un articol apărut marţi în ziarul ‘People’s Daily’ sunt nominalizate companiile care au primit aprobarea de a participa la programul pilot, inclusiv giganţii comerţului online, Alibaba şi Tencent. În total vor lua parte la proiect zece companii, în prima fază urmând a fi anunţate numele celor cinci bănci private care vor participa la programul pilot.

Economiştii au criticat tendinţa sistemului bancar dominat de statul chinez de a acorda împrumuturi în special marilor companii de stat, chiar dacă întreprinderile mici şi mijlocii asigură 60% din PIB-ul ţării şi 75% din noile locuri de muncă.

Comisia de reglementare din sectorul bancar (CBRC) anunţa în ianuarie că autorităţile de la Beijing vor permite înfiinţarea unor bănci private pentru a concura cu cele de stat, dar vor fi aplicate criterii stricte de supervizare.

CBRC a confirmat că va permite anul acesta înfiinţarea a trei-cinci bănci private, într-o încercare de a deschide sectorul financiar al ţării. Capitalul privat va putea fi folosit pentru înfiinţarea de bănci private independente sau pentru restructurarea celor existente.

‘Prima grupă de bănci private va fi înfiinţată pe baza unui test’, a anunţat Comisia de reglementare din sectorul bancar, adăugând că decizia finală va fi aprobată când condiţiile vor fi corespunzătoare. De asemenea, CBRC a dat asigurări că va superviza atent activitatea noilor instituţii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...