China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021

AGERPRES - vin, 05 mart. 2021, 08:09
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021

China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de pandemia de COVID-19 care continuă să afecteze economia globală, informează AFP.

În 2021, „China va continua să se confrunte cu multe riscuri şi provocări de dezvoltare”, a declarat premierul Li Keqiang în discursul de deschidere a sesiunii anuale a parlamentului.

„Fundamentele economice care vor sprijini creşterea pe termen lung rămân neschimbate”, i-a asigurat premierul pe cei aproximativ 3.000 de deputaţi care, în majoritatea lor, purtau măşti albastre de protecţie.

La rândul său, FMI se aşteaptă la o creştere de 8.1% a Chinei, o cifră nerealistă după un 2020 sumbru, scrie Agerpres.

Prima ţară afectată de noul coronavirus care a paralizat economia, China a renunţat în 2020 la stabilirea unui obiectiv anual de creştere, o decizie până acum extrem de rară în istoria recentă a ţării asiatice.

După măsuri de izolare fără precedent care i-au influenţat activitatea economică, China a înregistrat o scădere istorică a creşterii în primul trimestru al anului 2020 (-6.8%).

Îmbunătăţirea treptată a condiţiilor sanitare din primăvară a permis totuşi o redresare a PIB-ului.

China a înregistrat în cele din urmă o creştere anul trecut (+ 2.3%), spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări care au intrat în recesiune, fiind totuşi cea mai scăzută creştere înregistrată de a doua cea mai mare economie a lumii din 1976.

Pentru a susţine economia aflată în dificultate, deficitul a atins anul trecut 3.6% din PIB. Un procent care va fi redus la aproximativ 3.2%, a afirmat premierul chinez.

China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007, aminteşte AFP.

Totodată, Beijingul şi-a stabilit obiectivul de a crea aproximativ 11 milioane de locuri de muncă în 2021. O cifră superioară celei de anul trecut (9 milioane), dar identică cu cea din 2019.

China vizează, de asemenea, o rată a şomajului de 5.5%, după un 5.6% anul trecut şi un maxim istoric de 6.2% în februarie 2020, la apogeul epidemiei.

Rata şomajului nu exprimă o imagine completă a condiţiilor economice. În China, şomajul este calculat doar pentru zona urbană, fără a-i lua în considerare pe cei aproape 300 de milioane de lucrători migranţi provenind din zona rurală, dintre care mulţi şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou lanț de magazine cu prețuri mici a venit în România. E al unui gigant german
Un nou lanț de magazine cu prețuri mici a venit în România. E al unui gigant german
Grupul REWE, care a intrat în România în 2001 cu lanțul de supermarketuri tip discount Penny, se va extinde pe plan local și cu brandul său de drogherii BIPA. România va fi a treia piață......
SUA sau China? Cine câștigă din războiul tarifelor impuse de Donald Trump. Supriza s-ar putea să fie mare
SUA sau China? Cine câștigă din războiul tarifelor impuse de Donald Trump. Supriza s-ar putea să fie mare
SUA sau China? Cine câștigă din războiul tarifelor impuse de Donald Trump? În mod normal ar trebui ca răspunsul să ...
Papa Leon al XIV-lea a reintrodus bonusul de conclav, anulat în 2013 de Papa Francisc
Papa Leon al XIV-lea a reintrodus bonusul de conclav, anulat în 2013 de Papa Francisc
Papa Leon al XIV-lea a reluat o mai veche tradiţie a Vaticanului asociată cu alegerea unui nou suveran pontif şi le-a ...
Trump anunță că susține fuziunea dintre Nippon Steel și U.S. Steel. Acțiunile companiei americane au crescut puternic după declarația președintelui
Trump anunță că susține fuziunea dintre Nippon Steel și U.S. Steel. Acțiunile companiei americane au crescut puternic ...
Președintele american Donald Trump și-a exprimat vineri sprijinul pentru oferta de 14,9 miliarde de dolari făcută de ...