Chinezii iau cu asalt fotbalul european. După ce au cumpărat AC Milan şi Inter, vor să mai facă un Champions League în Europa

Cel mai bogat om din China investeşte într-un proiect pentru lansarea unei cupe europene la fotbal care să rivalizeze cu UEFA Champions League, cel mai prestigios trofeu inter-cluburi. Chinezii fac lobby pe lângă federaţiile şi cluburile europene să participe la această nouă competiţie şi încearcă inclusiv să obţină susţinerea UEFA, relatează Financial Times. Iniţiativa chinezească ar putea da peste cap actuala structură politică şi financiară de la vârful fotbalului european, o industrie de miliarde de euro.
Economica.net - Dum, 10 iul. 2016, 20:56
Chinezii iau cu asalt fotbalul european. După ce au cumpărat AC Milan şi Inter, vor să mai facă un Champions League în Europa

Dalian Wanda Group, dezvoltatorul imobiliar controlat de miliardarul Wang Jianlin, cel mai bogat chinez, a anunţat că discută cu elitele fotbalului european înfiinţarea unui competiţii care să rivalizeze cu Champions League. Wanda promite că turneul sponsorizat de chinezi va primi mai multe echipe cu prestigiu şi va creşte semnificativ veniturile generate din drepturi de difuzare.

China vrea să devină o putere în fotbalul mondial şi a investit în ultimii ani miliarde de dolari în „sportul-rege”. După ce preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că doreşte să transforme China într-o „mare naţiune sportivă” capabilă să câştige Cupa Mondială la fotbal, investitori chinezi au cumpărat AC Milan şi Inter Milan, două dintre cele mai prestigioase cluburi de pe continent.

Grupul Dalian Wanda a creat Wanda Sports Holding, care l-a recrutat ca director de strategie pe italianul Marco Bogarelli, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de marketing de drepturi TV de pe continent. Bogarelli spune că vrea să atragă în noua competiţie, mai întâi, cele cinci mari pieţe TV din Europa – Anglia, Spania, Italia, Franţa şi Germania – care generază cea mai mare parte a veniturilor din drepturi de difuzare ale Champions League.


Sursa foto: FINANCIAL TIMES

El susţine că a început discuţiile cu La Liga, prima divizie din Spania, şi cu Serie A din Italia, iar în perioada următoare după încheierea Euro 2016, va lansa negocierile cu Premier League, Bundesliga şi Ligue 1.

Dalian Wanda vrea să câştige şi binecuvântarea UEFA, organizaţia care cotrolează tot ce mişcă în fotbalul euroepan, însă grupul chinez a indicat că nu va da înapoi şi va înfiinţa competiţii concurente dacă forul european se va opune.

O sursă oficială de la vârful fotbalului euroepan a declarat, pentru Financial Times, că planul chinezilor este foarte bine pus la punct, iar propunerile lor sunt realiste.

Campionatele şi cluburile şi-au exprimat deja motive de nemulţumire referitor la activitatea UEFA şi cer schimbări majore la felul în care se desfăşoară Champions League, în încercarea de a câştiga mai mulţi bani de pe urma competiţiei.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Financial Times că propunerile referitoare la modificarea structurii Champions League ar fi în interesul câtorva cluburi din Spania şi Italia, în frunte cu Real Madrid, câştigătorii trofeului în sezonul 2015-2016 şi cel mai bogat club din lume după venituri.

UEFA patronează peste două competiţii europene inter-cluburi, Champions League şi Europa League. Chinezii vor, practic, fuzionarea acestora într-un superturneu unic, cu până la 64 de echipe, la care să participe cel puţin primele şase cluburi din cele mai puternice cinci campionate de pe continent – Spania, Anglia, Germania, Italia şi Franţa. Competiţia chinezilor va primi însă mai puţine echipe din campionatele mai slabe.

Ediţia viitoare a Champions League nu include cluburi puternice, cu nume mari în Europa, precum Inter Milan sau Manchester United, care au ratat la limită calificarea.

Dalian Wanda estimează că veniturile supercupei pe care vrea să o dezvolte ar genera venituri din drepturi de difuzare cu 30-35% mai mari, deoarece ar avea mai multe meciuri între echipe mari de pe continent.

În Marea Britanie, BT a plătit 897 milioane de lire sterline (aproximativ un miliard de euro) pentru drepturile de difuzare ale Champions League şi Europa League pe trei ani. Mediaset, din Italia, a plătit 700 milioane de euro.

Mişcarea chinezilor este bine sincronizată. UEFA traversează o perioadă dificilă, după ce preşedintele forului, francezul Michel Platini, a fost destituit în urma unei anchete de corupţie în fotbal. UEFA va alege un nou preşedinte în septembrie.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat recent vânzarea clubului AC Milan către investitori chinezi. Rivala Inter Milan a fost cumpărată de asemenea de consorţiul chinezesc Suning Holding, pentru 270 milioane de euro.

În luna martie, Dalian Wanda Group a încheiat un contract de sponsorizare cu FIFA pentru următoarele patru Cupe Mondiale, suma plătită nefiind dată publicităţii.

Anul trecut, Dalian Wanda a cumpărat 20% din acţiunile Atletico Madrid, finalistă în acest an în Champions League, pentru 45 de milioane de euro.

Un consorţiu de investitori chinezi a cumpărat anul trecut 13% din titlurile Manchester City, pentru 400 de milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...