1EUR = 4.7592 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Chinezii negociază construcţia a două autostrăzi în Republica Moldova

Două companii chineze poartă ultimele negocieri pentru construcţia a două autostrăzi în Republica Moldova, a declarat, marţi, Vitalie Iurcu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova, într-un interviu publicat în cotidianul chinez South China Morning Post.

26 mar, 2019 | Agerpres

Potrivit lui Vitalie Iurcu, firma privată China Hyway Group şi compania de stat China Railway Group poartă discuţii pentru a construi două autostrăzi cu o lungime totală de 300 de kilometri. Prima autostradă ar urma să încercuiască Chişinăul, iar cea de-a doua să facă legătura între judeţele din nordul Republicii Moldova şi Ucraina.

Cele două proiecte, estimate la 400 de milioane de dolari, ar putea fi finanţate în două moduri: fie în totalitate de China, fie în proporţie de 85% - 15% de China şi, respectiv, Republica Moldova.

"Aceste proiecte vor îmbunătăţi în mod semnificativ traficul şi vor contribui la creşterea economică. Negocierile cu privire la finanţare vor fi încheiate în acest an, iar lucrările de construcţie sunt aşteptate să se finalizeze în decursul a trei ani", a declarat Vitalie Iurcu, pentru South China Morning Post.

China, cea mai mare putere comercială a lumii, a anunţat în 2013 o nouă iniţiativă denumită "O centură, un drum", destinată creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa. China a promis că va aloca 126 miliarde de dolari pentru această strategie, în principal sub formă de investiţii în infrastructură.

Cele două proiecte de autostrăzi sunt primele pe care companiile chineze de construcţii intenţionează să le deruleze în Republica Moldova. Ţara vecină nu face parte din formatul de cooperare "16+1" dintre China şi 11 state membre ale Uniunii Europene şi cinci ţări din Balcani.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO