Chiriile au scăzut în toată piaţa, dar sub aşteptările chiriaşilor. De la -10% la patru camere, mai puţin căutate, la -2,11% la garsoniere

În luna martie, când autoritățile au instaurat starea de urgență în România, și au impus izolarea, chiriile au cunoscut un recul mai puternic decât prețurile de vânzare. Astfel, cea mai mare reducere a chiriilor a apărut în cazul apartamentelor cu patru camere, de peste 10%, urmate de trei camere cu circa 3,5%. Unitățile locative cele mai căutate, garsonierele și două camere au pierdut mai puțin, sub 2,5% ambele.
Răzvan Zamfir - lun, 27 apr. 2020, 18:44
Chiriile au scăzut în toată piaţa, dar sub aşteptările chiriaşilor. De la -10% la patru camere, mai puţin căutate, la -2,11% la garsoniere

Astfel, pe portalul anunțul.ro, chiriile garsonierelor s-au redus, în medie, cu 2,11%,față de februarie 2020, la 279 euro/lună, dar rămân superioare celor din luna martie a anului trecut, când se plăteau în medie 264 de euro/lună.

Pentru apartamentele cu două camere se plătesc, în martie 2020, 402 euro/lună, mai puțin cu 1,47% față de luna anterioară, dar, la fel ca și în cazul garsonierelor, chiriile rămân totuși puțin mai mari decât cele din martie 2019, când se plăteau, în medie, 398 de euro/lună.

În cazul apartamentelor cu trei camere, mai puțin căutate pentru închiriere, cererea pare să fi scăzut mai serios, deoarece, în martie 2020, se plăteau, în medie, 526 de euro/lună, cu 3,49% mai puțin decât în ferbruarie 2020, iar prețul e inferior chhiar și celui plătit în martie 2019, când chiria medie a unui apartament cu trei camere era de 532 euro/mp.

În fine, apartamentele cu patru camere și peste, relativ puțin solicitate, în primul rând din cauza costurilor ridicate ale întreținerii, chiriile au scăzut, în martie 2020, cu 10,28%, la 794 de euro/lună, raportat la luna februarie a acestui an. Chiria acestor unități locative s-a ieftinit și în comparație cu martie 2019, de la 886 euro/lună.

Interesant e faptul că, potrivit unui studu imobiliare.ro, doar 16% dintre potențialii chiriași și-ar putea amâna nevoia imobiliară cu peste șase luni, în vreme ce 49% pot face lucrul acesta pentru o perioadă cuprinsă între una și trei luni. 33%, au o nevoie imobiliară urgentă, și doar 2% ar renunța la închiriere.

Cert e faptul că așteptările potențialilor cumpărători sau viitori chiriași nu prea s-au îndeplinit. Deși se spera la scăderi mai mari de prețuri sau chirii, acestea nu s-au petrecut, și doar dacă băncile vor frâna creditarea ar putea apărea o tendință de scădere serioasă a prețurilor de vânzare sau a chiriilor.

Deocamdată, însă, nu există semne serioase, nici pe partea de retail și nici pe finanțarea dezvoltatorilor că ar apărea mari sincope, deci și cererea ca și oferta sau oferta viitoare vor rămâne în relativ echilibru, mai ales că majoritatea dezvoltatorilor și agenților imobiliari susțin faptul că nu trăim o criză financiară, de lichidități, ci una a percepției și a temerilor pentru propria siguranță.

Ceea ce ar putea influența piața sunt veniturile cumpărătorilor, apariția unei eventuale stări de șomaj tehnic sau șomaj, care deja afectează circa un milion de români, fiind de natură a afecta ambele componente ale pieței rezidențiale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Varianta Omicron duce la scăderea preţului petrolului
Varianta Omicron duce la scăderea preţului petrolului
Cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu 15% într-o singură şedinţă, investitorii anticipând noi restricţii, odată cu ...
DNA: Fostul ministru Nicolae Bănicioiu – trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă
DNA: Fostul ministru Nicolae Bănicioiu – trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă
Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un ...
Cargus a investit două milioane de euro în nouă depozite noi anul acesta și are planificate investiții pentru încă 16 anul viitor
Cargus a investit două milioane de euro în nouă depozite noi anul acesta și are planificate investiții pentru încă ...
Cargus a deschis anul acesta nouă depozite logistice, dotate cu sisteme de sortare moderne, în urma unor investiții de ...