1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

Imobiliare

Chiriile locuințelor din Bucureşti şi-au stopat în 2020 creşterea începută în 2015, după criza economică

Efectele pandemiei se resimt încă pe piața imobiliară, o mulțime de informații vehiculând o potențială criză economică și scăderi drastice de prețuri ale proprietăților. Pe fondul incertitudinilor din piață, atât prețurile la vânzare cât și la închiriere din ultima perioada s-au ajustat, iar scăderea a început să se resimtă după ridicarea stării de urgență, că efect al constrângerilor economice și sociale din timpul lockdownului, dar și al scăderii cererii de cumpărare și închiriere de pe unele segmente, potrivit unei analize a portalului Titirez.ro. De asemenea, dacă numărul de locuințe scoase la închiriat a rămas același, cererea s-a mai diminuat.

12 oct, 2020 | ECONOMICA.net

„Evoluția prețurilor la vânzare, pe toate tipurile de locuințe, a fost descrescătoare odată cu atingerea apogeului pentru fiecare tip în parte. Prețul mediu pe metru pătrat, dar și prețul mediu total a scăzut pentru toate tipurile de locuințe aflate la vânzare în București după ridicarea stării de urgență, însă în continuare sunt peste valorile medii din perioade similare ale anului trecut”, declara Costina Petrescu, CEO Titirez.ro.

Prețurile medii ale chiriilor în București au început să crească începând cu a două jumătate a anului 2015 și au continuat în pantă ascendentă până în 2020. Pandemia a lovit însă în cererea de închiriere, fapt care a provocat o scădere graduală a prețurilor în a două jumătate a anului 2020, mai ales pe unele segmente.

Garsoniere

În ceea ce privește garsonierele, la nivelul întregii Capitale prețul mediu al chiriilor a scăzut cu circa 10% în 2020 față de 2019. În perioada iunie - august, chiria medie pentru garsoniere București este de 260 euro, față de media de 280 de euro a anului precedent

Apartamente 2 camere

Prețurile apartamentelor de 2 camere au scăzut similar cu zona de garsoniere, scăderile din ultima perioada fiind de aproximativ 10% față de aceeași perioada a anului precedent (de la o chirie medie de 410 euro la o chirie medie de 380 de euro în prezent)

Apartamente 3 camere

Prețul mediu al unui apartament cu 3 camere în București este de aproximativ 800 euro, înregistrând o scădere de aproximativ 5% față de aceeași perioada a anului precedent, dar și față de trimestrul precedent.

Apartamente 4 camere +

Prețul mediu al unui apartament de 4 camere în București este tot de aproximativ 800 de euro - în scădere de aproximativ 5% față de aceeași perioada a anului precedent (40-50 de euro în medie).

Case/Vile

Prețul mediu al vilelor în ultima perioada a scăzut cu peste 10% față de aceeași perioada anului precedent. Dacă pe zona rezidențială prețul vilelor a crescut, în schimb segmentul office a scăzut puternic. O bună parte dintre vilele din oraș sunt destinate birourilor, prin urmare prețurile medii au fost afectate de perioada pandemiei și de Work from Home.

Evoluția chiriilor pe zone

Prețul mediu al unei garsoniere în zonele Aviației și Băneasa este de 345 euro, iar al apartamentelor cu 2 camere este de 581 euro. În ceea ce privește apartamentele cu 3 camere, chiria medie este de 826 euro. Apartamentele cu 4 sau mai multe camere au valoarea medie a chiriei de 1.200 Euro, în timp ce casele și vilele se situează în jurul valorii de 1.500 euro.

Că variație, se remarcă o scădere a prețului mediu de închiriere al garsonierelor pe zona de nord din ultima perioada, atât față de aceeași perioada a anului trecut (- 10%), cât și față de trimestrul precedent (-7%). Apartamentele de 2 camere din zona de nord rămân la un nivel similar în acest trimestru față de perioada aprilie - iunie, scăderea din luna iulie fiind compensată de o creștere în luna august. Față de anul precedent, însă, prețurile medii de închiriere sunt mai mici cu 10%.

Un tipar similar poate fi observat şi în centrul Capitalei, în ceea ce priveşte vilele, și apartamentele 3 și 4 camere. Astfel, în zona Unirii, apartamentele de 3 și 4+ camere au suferit creșteri de preţ, explicaţia fiind legată de o ușoară revenire a închirierii pentru birouri. Valoarea medie a unei garsoniere din zonele din centru - Universitate Unirii – este de aproximativ 300 euro, în ușoară scădere față de trimestrul precedent. Chiriile medii pentru apartamentele cu 2 camere se situează în jurul valorii de 460 euro - fără variații față de trimestrul precedent, chiriile pentru 3 camere ajung la media de 500 euro - scădere marcantă față de trimestrul respectiv, pentru 4 camere – 650 euro - scădere de 30% față de perioada aprilie - iunie, în timp ce casele și vilele ajung la media de 1.300 euro (scădere de 25% față de trimestrul precedent).

Berceni este unul dintre cartierele care şi-a menţinut constante preţurile, chiar existând o creştere a preţului mediu pentru apartamentele de 2 camere. În schimb, cartierele mari din vestul şi estul Capitalei (Militari și Titan-Dristor) au cunoscut ajustări mai puternice ale chiriilor pentru garsoniere şi apartamente. Practic, în aceste zone preţurile medii de promovare la închiriere au scăzut sub minimumul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin numărul mult mai mare de unităţi disponibile în aceste zone, în contextul unei cereri mai scăzute.

Valoarea medie a unei chirii pentru o garsonieră din Berceni, pentru perioada iunie - august, este de 220 euro - ușoară scădere față de trimestrul precedent, scădere de 7% față de vârful atins în martie; pentru apartamentele cu 2 camere – 320 euro (constanța), pentru 3 camere – 390 euro (ușoară scădere față de aprilie - iunie), în timp ce pentru 4 camere este de aproximativ 490 euro (ușoară creștere față de trimestrul precedent). Chiria medie pentru vilele din Berceni este de 945 euro.

Pentru Titan – Dristor, pentru perioada iunie - august, valoarea medie a chiriei

  • pentru garsoniere ajunge la 240 euro, scădere ușoară față de trimestrul precedent, scădere de 11% față de anul trecut
  • pentru apartamentele cu 2 camere - 340 euro, constanța față de trimestrul precedent, scădere de 10% față de vârful atins în ianuarie 2020.
  • pentru 3 camere – 420 euro - constanța atât față de trimestrul precedent, cât și față de anul trecut
  • pentru apartamentele cu 4 camere, media atinge valoarea de 600 Euro, în creștere de peste 20% față de aceeași perioada a anului precedent. Numărul de case/vile de închiriat date spre promovare tinde către 0. În lipsa acestor date nu putem specifică o chirie medie a acestor tipuri de proprietăți.

Pentru garsonierele din zona Militari - Drumul Taberei, chiria medie ajunge la 270 euro - scădere de aproximativ 10% față de vârful atins în februarie, însă similar cu aceeași perioada a anului trecut. Apartamentele cu 2 camere înregistrează o chirie medie de 330 euro - ușoară scădere față de trimestrul precedent, scădere de 10% față de aceeași perioada a anului precedent. Cele cu 3 camere au o chirie medie de 400 euro - constanța atât față de trimestrul precedent, cât și față de anul trecut. Apartamentele cu 4 camere din zona Militari ating 460 euro - scădere cu peste 200 de euro față de anul precedent.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO