Chiriţoiu, despre restructurarea CE Oltenia şi CE Hunedoara: E important pentru statul român să nu mai piardă atâţia bani

 Procesul de restructurare a companiilor de stat rămâne unul dificil şi e important ca statul român să nu mai piardă atâţia bani, a declarat, joi, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a făcut trimitere la planurile de restructurare ale companiilor energetice Oltenia şi Hunedoara.
AGERPRES - joi, 17 iun. 2021, 15:44
Chiriţoiu, despre restructurarea CE Oltenia şi CE Hunedoara: E important pentru statul român să nu mai piardă atâţia bani

„Rămâne procesul dificil de restructurare a companiilor de stat. Eu sunt încrezător că ne apropiem de un final în sensul de a avea un plan clar de tranziţie de la cărbune spre noi surse de generare a energiei, dar care nu au cum să nu implice, pentru o perioadă de timp, gazul. Nu putem să sărim direct de la cărbune la surse care sunt regenerabile. Pentru funcţionarea sistemului e nevoie, pentru o perioadă de ani buni, să folosim gaz sau gaz în amestec cu hidrogen. E important pentru statul român să nu mai piardă atâţia bani. Aici vorbim de Hunedoara (Complexul Energetic, n.r.). Ştiu că i-am şters o dată un miliard de euro datorii, după care a făcut alte sute de milioane de euro datorii. Nu sunt lucruri pe care un stat sărac cum este România să şi-l poate permite”, a afirmat Chiriţoiu.

Şeful Consiliului Concurenţei consideră că, şi în cazul Complexului Energetic Oltenia, efortul financiar al statului de sute de milioane de euro pe an nu reprezintă „un lucru care să fie rezonabil pentru posibilităţile bugetare ale României.

„Din păcate, la Oltenia (Complexul Energetic, n.r.), şi nu din vina ei, lucrurile au rămas pe loc când s-a schimbat contextul. Noul context înseamnă că preţul certificatelor de CO2 a crescut foarte mult şi ne aşteptăm să crească în continuare, situaţie în care Oltenia a trebuit să primească sprijin, anul trecut, de 200 de milioane de euro, anul acesta încă 200 de milioane de euro, iar anul viitor mai vrea câteva sute de milioane. Efortul acesta de sute de milioane de euro pe an nu este un lucru care să fie rezonabil pentru posibilităţile bugetare ale României. Suntem destul de aproape să ajunge la o formulă în care Oltenia, în special, şi într-o anumită măsură şi unele capacităţi de la Hunedoara, să construiască noi capacităţi cu regenerabile şi gaz şi vom folosi cărbune numai atât cât este nevoie ca să asigurăm funcţionarea sistemului până când avem capacităţi suplimentare instalate”, a punctat Bogdan Chiriţoiu.

Decidenţi din industria energetică românească analizează, joi, strategiile naţionale, europene şi corporative în domeniu în cadrul ediţiei a VII-a a evenimentului Energy Strategy Summit 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming video din lume a înregistrat o încetinire semnificativă a creșterii......
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...