Chiriţoiu: Guvernul poate bloca preţul gazelor timp de 6 luni, dacă există un dezechilibru între cerere şi ofertă

Guvernul poate bloca preţul la gaze, cu avizul Consiliului Concurenţei, pe o perioadă de 6 luni, dacă există un dezechilibru între cerere şi ofertă, a declarat, joi, preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Economica.net - joi, 27 nov. 2014, 10:41
Chiriţoiu: Guvernul poate bloca preţul gazelor timp de 6 luni, dacă există un dezechilibru între cerere şi ofertă

‘Este o experienţă nouă liberalizarea preţului la gaze. Nu ştim unde va duce. Avem şi o supapă de rezervă, faptul că există în Legea Concurenţei un articol care permite Guvernului, cu avizul Consiliului, este adevărat, să blocheze preţul pentru o perioadă de până la 6 luni, spune lege, în situaţia unui dezechilibru puternic între cerere şi ofertă. Deci dacă vezi că preţurile o iau foarte puternic în sus există această prevedere legală care ar permite o intervenţie a Guvernului cu avizul Consiliului şi numai pe o perioadă limitată. Este o prevedere care a fost folosită o singură dată în istoria României, prin anii 90, în privinţa preţului la ulei’, a explicat Bogdan Chiriţoiu, referitor la procesul de liberalizare a preţului la gaze, de la 1 ianuarie, pentru IMM-uri.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei dă avizul repede în cazul în care este solicitat de Guvern. Chiriţoiu a explicat că nu poate aprecia ce înseamnă dezechilibru semnificativ între cerere şi ofertă pentru că în România nu avem jurisprudenţă sau precedent cu privire la ce înseamnă dezechilibru între cerere şi ofertă şi din acest motiv nu poate oferi un exemplu concret.

‘Nu vreau să creăm o aşteptare că vom ajunge acolo. Este o măsură de excepţie. Să sperăm că liberalizarea merge bine şi că preţurile nu evoluează spectaculos şi firmele reuşesc să-şi negocieze contracte în condiţii concurenţiale’, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a mai spus că nu este necesară notificarea Bruxelles-ului cu privire la aplicarea acestui mecanism, dar că autorităţile europene pot declanşa un infringement dacă România abuzează de această procedură.

Joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că piaţa gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, precizând că nu a reuşit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

‘Am încercat să-i conving pe cei de la Comisia Europeană să accepte o perioadă suplimentară în care să ne pregătim mai bine piaţa, să fie mai are lichiditate, să fie mai mare transparenţă, să fie mai multe tranzacţii încheiate într-o manieră centralizată, pe bursă, cu un preţ clar de referinţă în piaţă. Şi vă pot spune că nu am reuşit să îi conving. Şi răspunsul domniilor lor este clar şi ferm: România trebuie să-şi ţină angajamentul făcut şi să liberalizeze piaţa. Nu mai are importanţă cine l-a făcut. Nu vreau într-un astfel de cadru să politizez discuţia, fiind de altfel şi un ministru tehnocrat. România trebuie să-şi ţină angajamentul şi România îşi va ţine acest angajament la 1 ianuarie 2015. Însă mi se pare corect faţă de IMM-uri, faţă de piaţă să semnalez aceste lucruri şi să le spunem cum stau lucrurile’, a explicat Nicolescu, la conferinţa ‘Concurenţa în sectoare esenţiale ale economiei româneşti’ organizată de Consiliul Concurenţei.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a reafirmat că a obţinut de la Comisia Europeană acordul ca CET-urile să aibă acelaşi regim ca şi până acum, în cursul zilei de joi urmând să primească un răspuns dacă autorităţile europene vor accepta ca spitalele, şcolile, grădiniţele şi căminele de bătrâni să fie asimilate consumatorului casnic.

Consiliul Concurenţei organizează, joi, conferinţa ‘Concurenţa în sectoare esenţiale ale economiei româneşti’, eveniment în cadrul căruia este lansat în dezbatere publică raportul ‘Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale 2014’, elaborat de către autoritatea de concurenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...