Chiţoiu asigură că noile redevenţe la resurse minerale vor fi aplicate numai în viitoarele acorduri

Noile redevenţe, majorate, pentru resurse minerale, altele decât petrol şi gaze, vor fi aplicate numai pentru viitoarele acorduri, nu pentru contractele aflate în vigoare, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, precizând că prevederea care stabilea aplicarea retroactivă a fost modificată.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 19:21
Chiţoiu asigură că noile redevenţe la resurse minerale vor fi aplicate numai în viitoarele acorduri

Prevederea apărea într-un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor, document aprobat în şedinţa de joi a Guvernului.

„Modificarea redevenţei se face numai pentru viitoarele acorduri, pentru cele în vigoare nu se modifică nivelul redevenţei. Nu se aplică retroactiv. Aşa era varianta, dar s-a modificat”, a spus Chiţoiu, după şedinţă.

Proiectul redactat de Ministerul Finanţelor prevedea că noile redevenţe pentru resurse minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, majorate de Guvern cu 25%, vor fi aplicate, începând cu anul viitor, tuturor licenţelor şi permiselor de la data intrării în vigoare a ordonanţei.

„În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, titularii licenţelor/permiselor şi autoritatea competentă trebuie să încheie acte adiţionale de stabilire a noilor redevenţe”, se arăta în proiect.

Astfel, pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice, redevenţa va creşte de la 4% la 5% din valoarea producţiei miniere, în timp ce pentru metale nobile va fi aplicată o redevenţă de 6% din valoarea producţiei miniere pentru metale nobile.

Alte majorări de redevenţe vor fi aplicate pentru substanţe nemetalifere, de la 0,70 euro la 0, 875 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru roci magmatice, roci metamorfice, calcare industriale şi de construcţii, dolomită, gresie şi tufuri industriale – de la 0,35 euro la 0,4375 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru argile, marne, loess, nisip şi pietriş, nisip şi roci caolinoase – de la 0,40 euro la 0,50 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru alabastru industrial, piatră ponce, sienite nefelinice, gips, cretă, nisip silicios, bentonită, nisip caolinos, ardezie şi diatomită – de la 0,55 euro la 0,6875 pe unitatea de producţie minieră, pentru bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental şi granodiorit ornamental – de la 2 euro la 2,5 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru alabastru ornamental, aragonit ornamental şi siliconite ornamentale – de la 2,50 euro la 3,125 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru marmură, calcar ornamental, gresie ornamentală, travertin şi tufuri ornamentale – de la 3 euro la 3,75 euro pe unitatea de producţie minieră, iar pentru săruri haloide – de la 0,80 euro la 1 euro pe unitatea de producţie minieră.

„Cotele de redevenţă, atât cele în cotă procentuală din valoarea producţiei miniere, cât şi cele stabilite ca echivalent euro pe unitate de producţie minieră vor fi majorate cu 25%, începând de la data intrării în vigoare a actului normativ, cu excepţia cotei procentuale a redevenţei pentru metale nobile, în cazul cărora majorarea urmează să fie de 50% faţă de cota procentuală în vigoare. Aplicabilitatea cotelor, astfel majorate, are în vedere toate actele de concesiune în baza cărora se pot realiza activităţi miniere de exploatare, respectiv licenţele de concesiune/dare în administrare pentru exploatare, licenţele de concesiune/dare în administrare pentru explorare, cu exploatare experimentală, precum şi permisele de exploatare”, se arată în document.

Creşterea redevenţelor a fost convenită în negocierile din ultimele zile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: USR propune desfiinţarea Inspectoratelor şcolare
Program de guvernare: USR propune desfiinţarea Inspectoratelor şcolare
USR propune în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş desfiinţarea Inspectoratelor şcolare şi mutarea centrului ...
INACO: România urcă 3 poziţii în clasamentul competitivităţii, dar pică 4 locuri în clasamentul global al competitivităţii digitale
INACO: România urcă 3 poziţii în clasamentul competitivităţii, dar pică 4 locuri în clasamentul global al competitivităţii ...
România urcă 3 poziţii în clasamentul competitivităţii, dar pică 4 locuri în clasamentele globale ale competitivităţii ...
Program de guvernare: USR propune aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”
Program de guvernare: USR propune aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”
Propunerea USR de program de guvernare include reducerea impozitării muncii prin aplicarea "Zero taxe pe salariul minim", ...