Chiţoiu: Guvernul speră ca, pe final de an, să depăşească ţinta de încasări

Guvernul speră ca, pe final de an, să depăşească ţinta de încasări bazat pe faptul că reorganizarea ANAF este încheiată la nivel regional şi teritorial, iar din noiembrie Direcţia Antifraudă va intra în atribuţii pentru recuperarea unor sume din evaziune, afirmă ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 19:21
Chiţoiu: Guvernul speră ca, pe final de an, să depăşească ţinta de încasări

El a arătat că speră şi la o revigorare a economiei în ultima parte a anului, prin stimularea creditării pentru firme ca urmare a actelor normative aprobate de Guvern, la încasări mai mari din impozitul pe venitul agricol, cu termene de plată 25 octombrie şi 15 decembrie, când este valorificată producţia agricolă, precum şi la sume atrase din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a liberalizării preţului la gaze, având în vedere că, faţă de perioada de vară, consumul de gaze este mai mare în ultimul trimestru.

Ministrul a explicat că a doua rectificare bugetară din acest an, negativă, a fost operată în acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană prin extrapolarea pentru ultimele trei luni ale acestui an a nerealizării de venituri în intervalul iulie-septembrie, dar că, pentru luna octombrie, programul de încasări la bugetul general consolidat va fi depăşit, tendinţă care poate să se menţină şi în noiembrie şi decembrie.

„Eu sper ca, şi în următoarele luni, încasările la bugetul general consolidat nu numai să revină conform programării bugetare, dar să fie şi depăşită”, a spus Chiţoiu.

El a susţinut că veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt în prezent doar cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut şi că se aşteaptă ca, la sfârşitul anului, această colectare să fie mai mare sau cel puţin la nivelul de anul trecut.

„Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom lua măsuri drastice împotriva celor care nu şi-au făcut datoria”, a adăugat Chiţoiu.

Guvernul a aprobat, miercuri, a doua rectificare bugetară din acest an.

Comparativ cu parametrii aprobați în contextul primei rectificări bugetare, ordonanţa de rectificare prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 2,2 miliarde lei, ținta de deficit bugetar fiind revizuită ascendent la 15,9 miliarde de lei (mai mare cu 1,2 miliarde lei sau 0,2 puncte procentuale din PIB), respectiv 2,54% din PIB (evaluat la 625,6 miliarde lei).

Nerealizarea ţintei de venituri a fost explicată de premierul Victor Ponta prin fondurilor neîncasate de la bănci, ca urmare a modificării regulamentului privind provizioanele, a reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a firmelor care au intrat în insolvenţă pentru a nu-şi plăti taxele.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din......
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi a vânzării ...
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Primul model dintr-o nouă epocă Lancia va fi micul Ypsilon, însă alte două vehicule sunt deja pregătite să marcheze ...
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată ...