Şeful FMI îi cere premierului grec „să avanseze” cu reformele

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, i-a cerut marţi premierului grec, Antonis Samaras, la finalul unei întrevederi avute la Washington, să avanseze cu 'reformele' economice şi, în acelaşi timp, l-a felicitat pentru 'progresele' realizate, informează AFP.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 07:18
Şeful FMI îi cere premierului grec

‘Am subliniat importanţa de a avansa cu reformele instituţionale şi structurale şi cu aplicarea unui buget pe 2014 robust, cu scopul de a atinge obiectivele din programul’ de ajutorare, a declarat şefa Fondului Monetar Internaţional într-un comunicat.

În cursul întâlnirii cu premierul Samars, Christine Lagarde a ţinut, de asemenea, să îl felicite pentru ‘progresele’ realizate de Grecia pe calea spre ‘sustenabilitate fiscală, revenirea la competitivitate şi stabilitate financiară’, potrivit documentului citat.

Cu începere din 2010, Grecia se află sub asistenţa financiară a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Central Europene care i-au acordat 170 de miliarde de euro ajutor în primăvara lui 2012 în schimbul unui sever plan de economii.

Discuţiile dintre Atena şi troica finanţatorilor internaţionali cu privire la deblocarea unei noi tranşe din ajutor au fost suspendate duminică din motive ‘tehnice’.

Cele două părţi au divergenţe de vederi în legătură cu calendarul disponibilizării funcţionarilor greci.

‘FMI rămâne hotărât să ajute Grecia’, a subliniat şefa Fondului Monetar Internaţional în comunicatul său.

În pofida a două planuri de salvare internaţională, Grecia continuă să se afunde în recesiune, cu un Produs Intern Brut în scădere pe un an de 4,6% în al doilea trimestru, pe fondul exploziei datoriei publice şi a şomajului record (27,9% în luna iunie).

La o conferinţă a unui think-tank la Washington, premierul Antonis Samaras a ţinut, totuşi, să atragă atenţia că ţara s-a stabilizat şi că înregistrează chiar un excedent primar (în afara dobânzilor pentru datorii).

‘În urmă cu un an, nimeni nu ar fi putut asocia Grecia cu noţiunea de stabilitate’, însă ‘tendinţa este pe cale să se schimbe şi există potenţial de creştere pentru Grecia’, a declarat Samaras, menţionând că nicio ţară occidentală nu a fost pusă la o asemenea ‘încercare’ în ultimii 50 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...