Cîțu a trimis la DNA raportul de audit al activității Primăriei Capitalei conduse de Firea

Ministrul de Finanțe, care a prezentat azi câteva concluzii din auditul pe care l-a făcut la Primăria Capitalei, conduse de Gabriela Firea, a anunțat pe facebook că l-a trimis la DNA.
Economica.net - lun, 12 oct. 2020, 17:27
Cîțu a trimis la DNA raportul de audit al activității Primăriei Capitalei conduse de Firea

“Sa fie foarte clar pentru toata lumea : Primul raport finalizat la PMB a fost deja trimis la DNA”, a scris Cîțu pe facebook.

Cu câteva ore mai devreme, ministrul Finanţelor a anunţat, tot pe Facebook, că suma totală pe care inspectorii din Ministerul Finanţelor au calculat-o, în urma controlului efectuat la Primăria Capitalei, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 de milioane de lei.

„Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane de euro)”, a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor Publice a organizat luni o conferinţă de presă în care a vorbit despre controlul Inspecţiei Economico-Financiare din MFP la Primăria Municipiului Bucureşti. Controlul a fost demarat în data de 30 ianuarie 2020 şi a durat până pe data de 10 martie 2020.

„Acţiunea de control a fost suspendată pe data de 11 martie 2020. În acel moment accesul echipei de inspecţie la sediul Municipiului Bucureşti nu a mai fost permis având în vedere dispoziţia primarului general 569 din 10.03.2020 şi astfel s-a dispus suspendarea unor activităţi care implică interacţiunea din exteriorul Primăriei Municipiului Bucureşti. Nu s-a dat voie nici la distanţă să facem acest control. Laptopurile angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice au fost sechestrate o perioadă în Primăria Municipiului Bucureşti. Le-am recuperat după aceea”, a declarat Florin Cîţu.

El a menţionat că au fost descoperite mai multe nereguli şi că acţiunea de control va fi reluată.

„Vom relua inspecţia la Primăria Municipiului Bucureşti pentru verificarea investiţiilor realizate din fonduri publice precum şi a celorlalte obiective de control neverificate. Deci continuăm controlul pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment. V-am spus că acest control vine după o perioadă foarte lungă în care nu s-a făcut niciun control la Primăria Municipiului Bucureşti. Mai mult, în acest moment efectuăm un control de inspecţie la 5 companii înfiinţate de Primăria Municipiului Bucureşti şi bineînţeles că urmează ca activitatea economică financiar contabilă a celorlalte companii să fie verificată. Deci aşa cum am promis facem acest lucru la toate instituţiile publice. Este clar că trebuie să ştim foarte bine cum sunt administraţi banii publici. Opinia mea personală este că la Primăria Municipiului Bucureşti banii destinaţi, şi este opinia mea personală, vom vedea ce vor spune şi controlul şi instanţele, dar banii destinaţi subvenţiei pentru energia termică, pentru transport au existat, au fost în buget, veniturile au venit, am suplimentat veniturile şi totuşi au ajuns în altă parte. Au ajuns pe baza unor contracte în alte destinaţii. Trebuie să aflăm unde au ajuns acei bani şi bineînţeles toţi cei responsabili vor răspunde pentru aceasta”, a declarat Florin Cîţu. 

Reacția Gabrielei Firea

Primarul general în funcţie, Gabriela Firea, îl acuză pe ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, că a demarat un „control politic” la Primăria Capitalei în decembrie 2019, în urma căruia „nu a găsit absolut nimic”, ea precizând că afirmaţiile liberalului pe acest subiect ar fi, „realmente, de râs”.

„Domnul ministru Cîţu a mai inventat încă o aşa zisă vinovăţie. A inventat şi un prejudiciu. Este de râs. Domnul ministru se bate cu mine pentru că eu sunt primul om pe lista PSD la Senat. Dumnealui este primul om pe lista PNL la Senat. Rămâne să vedem pe cine vor alege bucureştenii: un ministru care a îngropat pur şi simplu economia ţării, care ne îndatorează în fiecare zi cu dobânzi imense, sau un fost primar general care a lăsat în urma sa nişte lucruri durabile în Capitală”, a arătat primarul general, într-o declaraţie acordată presei.

Gabriela Firea a precizat că Primăria Capitalei, în timpul guvernării PSD, a fost sprijinită cu 500 de milioane de lei pentru termoficare şi că banii au fost alocaţi inclusiv pentru subvenţii destinate populaţiei, deoarece Guvernul nu a precizat în mod explicit că sumele respective trebuie să ajungă în contul Escrow. Ea a adăugat că Municipalitatea a primit banii respectivi de la Guvern deoarece suma care îi revine lunar ca şi cotă din impozitul pe venit „este foarte mică”.

„Guvernele au înţeles în fiecare an să sprijine pe perioada iernii Primăria Capitalei, deci pe cetăţeni, ori cu aceste împrumuturi din Trezorerie, ori chiar bani din Fondul de rezervă al premierului. Aceşti bani au fost folosiţi numai pentru termoficare: plata subvenţiei şi, de asemenea, toţi aceşti bani s-au dus pentru populaţie, nu în altă direcţie. Bineînţeles că dumnealor au spus că suma integrală trebuia vărsată în contul Escrow şi nu folosită şi pentru subvenţie, deci pentru populaţie, ceea ce nu scria în documentul pe care noi l-am primit de la Guvern. Dacă în acel document de transfer financiar s-ar fi făcut precizarea că cele 500 de milioane de lei ar fi trebuit să fie vărsate integral în contul Escrow RADET-ELCEN, aşa am fi făcut. Dar acolo scria negru pe alb că aceşti bani trebuie folosiţi pentru termoficare”, a explicat Gabriela Firea.

Ea a adăugat că inspectorii de la Ministerul de Finanţe nu au găsit în activitatea Primăriei Capitalei „nimic flagrant, nimic ilegal”, ci doar au descris nişte fapte.

„Referitor la afirmaţiile de astăzi ale domnului ministru Cîţu nu pot să spun decât că e de râs, realmente, e de râs. Nu a găsit absolut nimic. A început un control politic în decembrie anul trecut. Au plecat inspectorii la Ministerul de Finanţe, aşa cum au venit şi s-au reîntors, spunând că dacă nu scriu ceva, orice, ei vor fi daţi afară şi sunt persoane în vârstă, mai au câţiva ani până la pensie şi le este foarte mare teamă. Prin urmare, s-au închis într-un birou, au tot cerut documente de la Direcţia noastră economică şi au scris. Repet, nimic flagrant, nimic ilegal, nimic care să însemne vreo greşeală a noastră, ci pur şi simplu au descris nişte fapte”, a precizat Firea.

Ea a admis că Primăria Capitalei nu are complet inventarul patrimoniului, dar a subliniat că aceasta este o situaţie întâlnită la majoritatea instituţiilor.

„Nu veţi găsi nicio entitate care să aibă acest inventar finalizat deoarece este în permanentă mişcare. Noi, şi în acest moment, aşteptăm din partea unor instituţii ale statului, din partea primăriilor de sector, anumite documentaţii, pentru a finaliza acest inventar. Sunt şi eu curioasă în câţi ani va ajunge la această listă finală noul primar general. Vă spun eu că în foarte mulţi ani, pentru că lucrurile sunt în permanentă mişcare şi din punct de vedere al patrimoniului şi nu poţi să ai o evidenţă foarte clară şi strictă. Deci nu au plecat bunuri din patrimoniu, nu au dispărut, nu s-au evaporat. Pur şi simplu, lista de inventar este spre finalizare”, a susţinut Firea.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...