CIA opreşte sprijinul acordat rebelilor sirieni – Washington Post

CIA a decis să pună capăt programului său de sprijin acordat rebelilor sirieni care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a anunţat miercuri Washington Post, informează AFP.
Economica.net - joi, 20 iul. 2017, 05:41
CIA opreşte sprijinul acordat rebelilor sirieni - Washington Post

Acest program de sprijin iniţiat în urmă cu patru ani a avut doar un impact limitat, mai ales după intrarea în conflict a forţelor armate ruse alături de Bashar al-Assad în 2015, au declarat oficiali americani cotidianului, sub acoperirea anonimatului.

Preşedintele Donald Trump a luat această decizie în urmă cu aproape o lună, după o întâlnire cu şeful CIA Mike Pompeo şi consilierul pentru securitate naţională, generalul H.R. McMaster, adaugă Washington Post.

Casa Albă şi CIA au refuzat orice comentariu.

Washington Post consideră că eliminarea acestui program destinat sprijinului pentru rebelii sirieni reflectă interesul preşedintelui american ‘pentru găsirea de modalităţi de a lucra cu Rusia’ şi o ‘recunoaştere a limitelor influenţei Washingtonului şi voinţei de a-l înlătura pe Assad de la putere’.

Această decizie intervine în timp ce SUA şi Rusia au negociat un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei, vizând o parte a zonei unde operează rebelii.

Fostul preşedinte Barack Obama a aprobat acest program de ajutor în 2013, când diferite grupuri de rebeli căutau un sprijin extern în cadrul unei revolte generale împotriva regimului sirian.

Mii de combatanţi rebeli au fost astfel instruiţi şi înarmaţi.

Dar angajamentul SUA a rămas ambiguu din cauza îndoielilor Washingtonului asupra capacităţii rebelilor de a-l răsturna pe Bashar al-Assad şi priorităţii acordate luptei împotriva grupării Stat Islamic.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...