Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în creştere cu 2,6% pe serie brută în primele opt luni

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 2,6% (serie brută), respectiv cu 2,5% (serie ajustată) în primele opt luni din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, dar a scăzut semnificativ în luna august faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 07:33
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în creştere cu 2,6% pe serie brută în primele opt luni

În primele opt luni din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 2,6% datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+16,9%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,0%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+11,3%).

Au mai fost înregistrate creşteri, în perioada menţionată, în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,4%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+1,6%), iar scăderi au fost în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,5%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,3%).

Pe serie ajustată, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere cu 2,5%, în termeni nominali, în primele opt luni din acest an, datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+14,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,8%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,7%).

Alte creşteri au mai fost în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,1%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+1,4%).

Datele INS arată scăderi pentru perioada menţionată în activităţile din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,3%), în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-2,8%) şi în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,2%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna august, faţă de iulie 2015, cu 5,2% (serie brută) şi cu 4,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 1,5% (serie brută) şi cu 0,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2015, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, s-a redus pe ansamblu cu 5,2%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-15,4%) şi a comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-6,8%).

De asemenea, au fost înregistrate scăderi în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-5,9%), comerţul cu ridicata altor maşini, echipamente şi furnituri (-4,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-3,7%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,7%) precum şi în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,1%). În schimb, comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a crescut cu 2,8%.

În funcţie de zilele lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată, a scăzut pe ansamblu cu 4,9% în luna august 2015, comparativ cu luna precedentă, în urma scăderii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-5,5%), în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-4,0%).

Scăderi au mai fost înregistrate în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,1%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-2,2%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,4%) şi a comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,8%). Creşteri au fost înregistrate doar în comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,1%) şi în comerţul cu ridicata nespecializat (+1,0%) .

Comparativ cu luna august 2014, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat în august 2015 (serie brută) o creştere cu 1,5% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,1%), comerţului cu ridicata nespecializat (+10,2%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+6,7%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,2%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,8%).

Potrivit datelor INS, în august 2015, s-au înregistrat scăderi în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-21,7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-9,8%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,5%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2015, comparativ cu luna corespunzătoare din 2014, în termeni nominali, a crescut cu 0,6%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,1%) şi a comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+9,8%).

Totodată, au mai fost creşteri în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,6%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+5,5%). INS relevă scăderi, în perioada menţionată, în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-19,7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-7,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-1,2%) şi în comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,4%).

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la toți conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervențiile. ...
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina va avea nevoie de o finanţare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea ...
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a început vineri campania de control privind respectarea măsurilor ...
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR când va ajunge la guvernare este oprirea scumpirilor
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR ...
Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Băile Felix, ...