Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în creştere cu 2,6% pe serie brută în primele opt luni

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 2,6% (serie brută), respectiv cu 2,5% (serie ajustată) în primele opt luni din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, dar a scăzut semnificativ în luna august faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 07:33
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în creştere cu 2,6% pe serie brută în primele opt luni

În primele opt luni din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 2,6% datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+16,9%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,0%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+11,3%).

Au mai fost înregistrate creşteri, în perioada menţionată, în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,4%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+1,6%), iar scăderi au fost în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,5%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,3%).

Pe serie ajustată, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere cu 2,5%, în termeni nominali, în primele opt luni din acest an, datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+14,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,8%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,7%).

Alte creşteri au mai fost în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,1%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+1,4%).

Datele INS arată scăderi pentru perioada menţionată în activităţile din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,3%), în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-2,8%) şi în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,2%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna august, faţă de iulie 2015, cu 5,2% (serie brută) şi cu 4,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 1,5% (serie brută) şi cu 0,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2015, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, s-a redus pe ansamblu cu 5,2%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-15,4%) şi a comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-6,8%).

De asemenea, au fost înregistrate scăderi în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-5,9%), comerţul cu ridicata altor maşini, echipamente şi furnituri (-4,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-3,7%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,7%) precum şi în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,1%). În schimb, comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a crescut cu 2,8%.

În funcţie de zilele lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată, a scăzut pe ansamblu cu 4,9% în luna august 2015, comparativ cu luna precedentă, în urma scăderii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-5,5%), în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-4,0%).

Scăderi au mai fost înregistrate în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,1%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-2,2%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,4%) şi a comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,8%). Creşteri au fost înregistrate doar în comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,1%) şi în comerţul cu ridicata nespecializat (+1,0%) .

Comparativ cu luna august 2014, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat în august 2015 (serie brută) o creştere cu 1,5% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,1%), comerţului cu ridicata nespecializat (+10,2%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+6,7%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,2%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,8%).

Potrivit datelor INS, în august 2015, s-au înregistrat scăderi în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-21,7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-9,8%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,5%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2015, comparativ cu luna corespunzătoare din 2014, în termeni nominali, a crescut cu 0,6%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,1%) şi a comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+9,8%).

Totodată, au mai fost creşteri în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,6%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+5,5%). INS relevă scăderi, în perioada menţionată, în comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-19,7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-7,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-1,2%) şi în comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,4%).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...