Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în scădere cu 8,1% în aprilie, faţă de martie 2015

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, în termeni nominali, în luna aprilie 2015 faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 8,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%, potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
Economica.net - lun, 15 iun. 2015, 07:49
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în scădere cu 8,1% în aprilie, faţă de martie 2015

Scăderea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, a fost generată de declinul consemnat de comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-19,7%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-16%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-11,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-10,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-10%), comerţul cu ridicata nespecializat (-6,8%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,8%).

Comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului a crescut cu 2,5%, în luna aprilie 2015, comparativ cu luna precedentă, scrie Agerpres.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus cu 2,7% ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-8,4%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-7,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-6,3%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-5,8%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-3,1%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (-2,8%).

Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,9%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+0,1%).

Faţă de luna aprilie a anului 2014, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut ca serie brută cu 0,3%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-13%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-4,1%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,9%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-0,7%).

Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+17%), comerţul cu ridicata nespecializat (+8,7%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut cu 2,1% datorată creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+19,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,5%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+3,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,5%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,4%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+0,6%). Comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare a scăzut cu 11%.

În primele patru luni din 2015, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, atât ca serie brută cu 0,8% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%.

Creşterea pe serie brută a fost determinată de avansul comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+14,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+11,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+5,9%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+3,1%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-5,8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,5%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-0,6%). Comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului a rămas la aceeaşi valoare.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile în comerţul cu ridicata au crescut, în primele patru luni cu 0,9% datorită creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+10,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+6,9%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,8%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+1,1%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,3%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-4,9%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-1,1%).

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la toți conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervențiile. ...
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina va avea nevoie de o finanţare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea ...
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a început vineri campania de control privind respectarea măsurilor ...
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR când va ajunge la guvernare este oprirea scumpirilor
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR ...
Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Băile Felix, ...