Cîmpeanu: cum se vor desfăşura cursurile începând de luni

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, vineri la prânz, 149 de localităţi sunt în scenariul roşu privind condiţiile de desfăşurare a cursurilor şcolare şi 903 în scenariul galben, anunţă Agerpres. 
Economica.net - vin, 05 feb. 2021, 09:59
Cîmpeanu: cum se vor desfăşura cursurile începând de luni

„Sunt 149 de localităţi aflate acum în scenariul roşu. Sunt 903 localităţi în scenariul galben, în care vor merge copii de grădiniţă, vor merge cu prezenţă fizică clasele I – IV plus clasa pregătitoare şi, de asemenea, vor merge elevii din clasele terminale care vor susţine examenele naţionale în curând”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în ordinul comun pe care l-a semnat împreună cu ministrul Sănătăţii referitor la începerea cursurilor s-a încercat să se răspundă tuturor întrebărilor posibile cu privire la şcolile care se deschid, în ce scenariu, având în vedere, totodată, perspectiva părinte – profesor – manager de şcoală. Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii privind aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.

În anexa ordinului sunt prevăzute măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/ unităţi conexe în perioada pandemiei de COVID-19. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că şcolile vor funcţiona „exact” după scenariile verde, galben, roşu, dar există posiblitatea să se facă o abatere, punctual, în cazul unităţilor de învăţământ în care există mai multe cazuri de cadre didactice infectate cu SARS-CoV-2 sau cu infrastructură deficitară.

„Ordinul comun prevede ca şcolile să funcţioneze exact după scenariile anunţate: verde, galben, roşu, dar prevede şi posibilitatea ca atunci când infrastructura sau când există foarte multe cazuri de cadre didactice care vor pune în pericol derularea procesului educaţional, în aceste situaţii punctuale se va face o analiză temeinică şi, cu aprobarea Inspectoratului şcolar judeţean, va putea fi făcută o abatere de la încadrarea în scenariile verde, galben, roşu. Va fi o analiză punctuală din perspectiva infrastructurii, inclusiv alimentarea cu apă, şi din perspectiva resursei umane, pentru a se vedea şcolile care au avut un număr mare de infectări în rândul cadrelor didactice”, a precizat Cîmpeanu, la o conferinţă de presă comună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

El a fost întrebat despre situaţia de la Şcoala 28 din Capitală, unde s-au descoperit mai multe cazuri în rândul cadrelor didactice de infectare cu noua tulpină de coronavirus.

Vlad Voiculescu a explicat că decizia în acest caz va fi luată de Direcţia de sănătate publică, împreună cu conducerea şcolii.

„Este o decizie care va fi luată de Direcţia de sănătate publică, împreună cu conducerea şcolii. Dar, dacă există cazuri confirmate recent, probabil că nu. Decizia cred că poate fi luată astăzi de Direcţia de sănătate publică”, a menţionat Voiculescu.

Te-ar mai putea interesa și
Adriana Pistol: Rata de vaccinare pentru poliomielită este de 75-77 la sută şi ar trebui să fie minim 80-85 la sută
Adriana Pistol: Rata de vaccinare pentru poliomielită este de 75-77 la sută şi ar trebui să fie minim 80-85 la sută
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a afirmat că rata de vaccinare împotriva poliomielitei este de 75-77 la sută în România, deşi ar trebui să fie de cel......
Preț record al energiei electrice spot în România, mâine. Prețuri șocante și în Europa
Preț record al energiei electrice spot în România, mâine. Prețuri șocante și în Europa
Piața spot de energie electrică de la București bifează un nou record: peste 2.700 de lei, adică 554 de euro/MWh pentru ...
Gazprom avertizează că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%
Gazprom avertizează că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%
Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per ...
Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor în Sichuan
Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor în Sichuan
Provincia chineză Sichuan a ordonat închiderea tuturor fabricilor timp de şase zile pentru a atenua deficitul de energie ...