Cinci ani de la declanşarea crizei: Ziua în care Lehman Brothers şi-a anunţat falimentul

Acum exact cinci ani, banca de investiţii americană Lehman Brothers cerea protecţia împotriva creditorilor. După ce epuizase toate căile de a acoperi găurile făcute prin speculaţiile complexe cu titluri derivate, strategii şi executivii corporaţiei îşi recunoşteau înfrângerea. Curăţenia de după falimentul Lehman Brothers ar putea dura încă 20 de ani.
Economica.net - Dum, 15 sept. 2013, 11:26
Cinci ani de la declanşarea crizei: Ziua în care Lehman Brothers şi-a anunţat falimentul

Era o luni, 15 septembrie 2008, când banca de investiţii americană Lehman Brothers a înaintat documentația de protejare în caz de faliment, fiind incapabilă să amâne plata unor datorii de circa 613 miliarde dolari.

Un raport al unui evaluator angajat de tribunal îl acuza, un an şi jumătate mai târziu, pe Dick Fuld, dar şi pe auditorii de la Ernst & Young de neglijenţă, deşi multă lume crede, în particular, că ar fi vorba de mai mult.

În 10 septembrie colosul Lehman Brothers, emblema celui mai celebru cartier financiar al lumii, raporta cea dintâi pierdere a sa din ultimii 14 ani. Preşedintele executiv (CEO) Dick Fuld se zbătea să găsească cumpărători penrtu activele băncii.

O zi mai târziu, se mai speră că Bank of America, probabil cea mai puternică din SUA, sau Korea Development Bank ar putea să cumpere ce se mai putea vinde din activele băncii. Dar disperarea căutării unui cavaler pe cal alb sperie eventualii cumpărători, ca şi investitorii la bursă. Acţiunile cad cu 42%, până la 4,44 dolari.

Mare bancă britanică spune că ia în considerare să liciteze. Alte mari instituţii financiare, precum Washington Mutual, AIG sau Merrill Lynch se clatină foarte ameninţător.

Doar AIG a vrea să supravieţuiască, susţinută de statul american, ai cărui oficiali au intrat în panică. AIG nu putea fi lăsată să cadă pentru că ramificaţiile sale în economiile întregi lumi ar fi dus la o catastrofă planetară. Merrill Lznch a fost cumpărată de Bank of America.

Bank of America nu a fost scutită de mari emoţii înainte ca marele investitor Warren Buffett să se îndure şi să-i cumpere acţiunile.

Mai mult de 100 de bancheri de primă mână şi lideri ai autorităţilor financiare şi-au petrecut week-endul la birourile marii finanţe din New York, mai ales în cele ale Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA), în întâlniri de diferite grade.

Statul american acoperise deja găuri de 229 miliarde de dolari de al banca de investiţii Bear Sterns şi de la instituţiile de financiare imobiliare Fannie Mae şi Freddie Mac.

Nimeni nu a vrut să cumpere Lehman Brothers, guvernul federal a ales să nu o susţină şi, după week-endul cel mai tensionat din istoria SUA de după Marea Criză din anii ’30, marea bancă a înaintat  cererea de protecţie în caz de faliment.

Cu active de 613 miliarde de dolari, dar pe care nimeni nu le mai dorea şi cu datorii de 639 de miliarde, la ora 7.00 în 15 septembrie 2008, Lehman Brothers a devenit cel mai mare faliment al Americii.

Recunoaşterea falimentului Lehman Brothers, de către executivul său, a fost actul care a certificat oficial începutul crizei financiare, despre care economiştii mai dezbat dacă a fost (sau este încă) mai puternică decât „Mareea Depresie”.

Indicele bursei din New York, Dow Jones, a căzut în acea zi cu 5%. Era cea mai mare pierdere înregistrată într-o singură zi după atacurile din 11 septembrie 2001, dar nu era decât începutul unui chin copleşitor pentru întreaga lume, ale cărui leacuri nu sunt încă definitiv vindecătoare.

Criza începuse de mult, bursele căzuseră deja din 2007. Marii investitori se speriaseră deja până în România, a cărei bursă nu a mai ajuns la cotaţiile din 24 iulie 2007.

Criza s-a întins astfel, de la creditele neperformante (subprime) pe care bancherii americani le dădeau până şi şomerilor, până la toate băncile lumii şi la finanţele statelor, mai ales ale celor europene.

Toată lumea s-a temut de cât de mult s-a umflat balonul speculaţiilor. Băncile îşi ambalau creditele neperformante în instrumente de acoperire a riscurilor, chipurile, pe care le vindeau mai departe, care erau re-ambalate şi tot aşa.

Autorităţile financiare (nu) acţionau, ca în transă.

„Capitalismul nu va mai fi niciodată aşa cum îl ştiam”, s-a spus după campania de naţionalizări din SUA, care a stopat criza.

Dar nici acum nu ştim cum este.

După război

Lehman Brothers a ieşit, formal, din falimentul care a şocat o lume întreagă, după 1.268 de zile, şi a început să ramburseze datoriile către creditori.

Clarificarea tranzacţiilor financiare ale Lehman Brothers şi transferul activelor către creditori ar putea dura până la 20 de ani, a avertizat firma PricewaterhouseCoopers, administratorul diviziei europene a băncii de investiţii.

Acum cinci ani preşedintele Consiliului Economic National, menit să-l sfătuiască pe preşedintele Obama, îi certa pe bancheri, într-o întâlnire privată, că nu au înțeles cât de furios este „pe ei“ americanul din clasa mijlocie. Acum Larry Summers este candidatul pentru fotoliul de președinte al Rezervei Federale a SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Asociația „Speranță pentru România” a primit în 2021 din donații peste 3 milioane de euro, bani pe care i-a folosit în sprijinirea a peste 600 de oameni aflați în dificultate
Asociația „Speranță pentru România” a primit în 2021 din donații peste 3 milioane de euro, bani pe care i-a ...
Asociația „Speranță pentru România" a anunțat marți că a reușit să strângă în anul 2021 peste 3 milioane de ...
Coronavirus: Bulgaria ar putea închide centrele comerciale după un nou record de contagieri cu COVID-19
Coronavirus: Bulgaria ar putea închide centrele comerciale după un nou record de contagieri cu COVID-19
Bulgaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 160 de decese şi 9.996 de cazuri de COVID-19, un record zilnic de cazuri ...
Cât câștigați la factura de energie electrică după noile reduceri anunțate de Guvern
Cât câștigați la factura de energie electrică după noile reduceri anunțate de Guvern
Premierul Ciucă a anunțat o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici care ar urma să se aplice de la 1 februarie, ...