Cine ar trebui să plătească testele Covid: angajatul, angajatorul sau statul? Răspunsul Comisiei Europene

Comisia Europeană apreciază că fiecare stat membru ar trebui să decidă asupra modului în care se împarte responsabilitatea achitării testelor Real Time PCR sau a altor teste care depistează infecția cu Sars-Cov2.
Economica.net - mar, 12 ian. 2021, 19:28
Cine ar trebui să plătească testele Covid: angajatul, angajatorul sau statul? Răspunsul Comisiei Europene

“Statele membre sunt responsabile să decidă în ce măsură se pot baza pe mecanismele create în cadrul sistemul de sănătate și pot include testele Covid-19 printre serviciile de sănătate oferite”, se arată în răspunsul oferit de Comisia Europeană unui europarlamentar din Olanda.

Acesta a întrebat, în baza Regulamentul de procedură al Parlamentului European, “care este părerea sa cu privire la necesitatea urgentă ca toate testele să fie efectuate gratuit de către sistemul public de sănătate, inclusiv la locurile de muncă și în școlile în care există cazuri?

Potrivit acestuia, “multe companii mari plasează responsabilitatea testelor Covid-19 asupra lucrătorilor, care sunt testați pe cheltuiala lor. Familiile din clasa muncitoare și familiile cu copii în vârstă de școală trebuie, de asemenea, să suporte costul ridicat al testării”.

În răspuns, se reiterează mesajul transmis de Comisie prin recomandarea din 28 octombrie 2020 privind testarea COVID-19 pe care a adoptat-o. Potrivit acesteia, statele membre sunt îndemnate să asigure acces facil la capacitățile de testare, să informeze clar cetățenii și să încurajeze autoritățile locale să dezvolte scheme de testare pentru a preveni situații critice în, spre exemplu, școli sau locuri de muncă.

În plus, în răspunsul Comisie Europene, se menționează că cetățenii UE au dreptul la “acces în timp util și la prețuri accesibile, îngrijiri medicale preventive și curative de bună calitate”. Comisia sprijină eforturile statelor membre în îmbunătățirea accesului la asistența medicală prin încurajarea reformelor în cadrul Semestrului European ( oferă un cadru pentru coordonarea politicilor economice din întreaga Uniune Europeană și permite țărilor UE să discute planurile lor economice și bugetare și să monitorizeze progresele în anumite momente din cursul unui an n.red) și în asigurarea finanțării acestor reforme. Acestea trebuie să crească gradul în care cetățenii sunt acoperiți de asigurările de sănătate, să reducă povara fiscală și inegalitățile în accesul la servicii, se mai arată în studiul citat.

În România, prețul unui test Real Time PCR variază între 285 de lei și 450 de lei.

Nu se plătește impozit pentru sumele date de companii angajaților pentru testare

Sumele acordate de firme angajaţilor ca să se testeze pentru depistarea Covid-19 şi/sau să se vaccineze antiCovid nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale şi nu se impozitează, potrivit Legii 296 din 2020 studiate de Economica.net.

Iată, concret, ce prevede actul normativ antemenţionat:

Punctul 40 din Legea 296 din 2020 prevede că la articolul 76 alineatul (4) din Codul Fiscal, după litera v) se introduce litera y), cu următorul cuprins:
Art. 76 (4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
y) acoperirea costurilor cu testarea epidemiologică şi/sau vaccinarea angajaţilor pentru împiedicarea răspândirii bolilor care pun în pericol sănătatea angajaţilor şi cea publică.

Punctul 104 din Legea 296 din 2020 stipulează că la articolul 142, după litera v) se introduce litera x), cu următorul cuprins:
Art. 142 din Codul Fiscal – venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale:
x) acoperirea costurilor cu testarea epidemiologică și/sau vaccinarea angajaților pentru împiedicarea răspândirii bolilor care pun în pericol sănătatea angajaților și cea publică;

Te-ar mai putea interesa și
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase luni mai mult
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase ...
Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie termenul limită de când este interzisă comercializarea de băuturi în ambalaje fără sigla SGR, pentru care nu se percepe garanția de 50......
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care ...
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...