Cine controlează judeţele cu cele mai fertile terenuri din România

ECONOMICA.NET a realizat un clasament al primilor trei latifundiari din trei judeţe ce se evidenţiază prin fertilitatea terenurilor arabile, dar şi prin preţurile mari. Dacă terenul arabil din Timiş aparţine în mare parte străinilor, în Constanţa se nasc noi mari fermieri, iar Teleormanul "aparţine" unor nume celebre-Ioan Niculae şi Valentin Dragnea.
Economica.net - mie, 03 iul. 2019, 18:24
Cine controlează judeţele cu cele mai fertile terenuri din România

Cu preţuri ce variază între 6 şi 8.500 de euro hectarul de teren arabil, judeţele  Timiş, Constanţa şi Teleorman sunt printre cele mai scumpe din acest punct de vedere, conform datelor Agricover. Tranzacţii încă se mai fac, dar zonele sunt deja „securizate” de jucători mari din agricultură. Astfel, agricultura din Timiş este controlată de un investitor străin, grupul danez Ingelby, cea mai mare suprafaţă de teren arabilă din Constanţa aparţine familiei primarului din localitatea Valu lui Traian, Florin Mitroi, în timp ce în Teleorman „conduce” una dintre firmele din grupul Interagro a omului de afaceri român Ioan Niculae, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informaţiilor transmise de APIA. Clasamentul Agenţiei de Plăţi a fost realizat luându-se în calcul suprafeţele pentru care deţinătorii de terenuri arable au depus cereri unice de plată anul acesta, cu scopul de a primi subvenţii în contul anului agricol 2018.

Un grup danez şi un investitor italian controlează cele mai mari terenuri din Timiş

Mai exact, primele trei cele mai mari exploataţii de teren agrcol din Timiş, judeţ unde tranzacţiile cu terenuri se învârteau în 2018 între 6 şi 8.500 de euro hectarul, sunt deţinute de C’ ampo Doro SRL, Emiliana West Rom şi Agro Nevada Tim.  

C’ ampo Doro SRL este una dintre companiile deţinite de grupul danez Ingelby, controlat de familia miliardarului de origine suedeză Hans Rausing, unul dintre cei mai bogaţi 100 de oameni din lume. Prin societatea Campo D’Oro din judeţul Timiş pe care a cumpărat-o de la investitorul italian Giovanni Roncato, familia daneză exploatează o parte din cele aproximativ 19.400 de hectare pe care le deţine în România, restul fiind controlate prin alte două companiii ale grupului- Cross Wind SRL, Green Gate SRL. Potrivit unei raportări a companiei aferente activităţii 2017/30 iunie 2018, compania deţine, de asemenea, şi aproximativ 7.261 de hectare de pădure, în Topoloveni, Iedera şi Siriu şi o cireadă de vite de rasă.

Emiliana West Rom deţine a doua cea mai mare exploataţie de teren din Timiş şi a cincea la nivel naţional, din datele APIA. Compania este controlată de omului de afaceri italian Luciano Martini care exploatează în jur de 12.000 de hectare de teren în judeţ-

Pe locul trei în Timiş este un investitor român, Mateiu Corvin Petru, care, prin compania sa Agro Nevada Tim, este protagonistul celor mai mari tranzacţii cu terenuri arabile din 2019 şi 2018. Mai exact, antreprenorul a cumpărat la începutul acestui an, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, 420 de hectare de teren agricol în localitatea Ciacova, judeţul Timiş, la un preţ mediu de 8.000 de euro.

De asemenea, ultima tranzacţie cu teren arabil din România, semnată la finele lui decembrie anul trecut, l-a avut drept protagonist tot pe Mateiu, care a cumpărat de la  cetăţeanul italian Marchionnu Ruggero şi românul Adrian Mocanu 142,2 hectare de teren arabil situat în localitatea Voiteg pentru aproximativ 1,3 milioane de euro. Mateiu, care a plătit în medie 9.180 de euro pe hectar, era, prin intermediul companiei pe care o administrează, arendaşul suprafeţei cumpărate de la italian, având astfel drept de preemţiune în achiţionarea suprafeţei.

Noi latifundiari „se nasc” în Constanţa

În Constanţa, judeţul unde hectarul de teren arabil poate ajunge la 7.000 de euro hectarul, numele latifundiarilor este mai puţin cunoscut, dar şi suprafeţele pe care aceştia le exploatează sunt mai mici. Astfel, niciuna dintre companiile constănţene cu cele mai mari suprafeţe pentru care s-a cerut subvenţii, nu figurează şi în top 15 la nivel naţional. 

Potrivit APIA, subvenţii pentru cea mai mare suprafaţă va aunge anul acesta la primarul localităţii Valu Traian, Florin Mitroi, care, alături de fiul şi fiica sa controlează, potrivit termene.ro, societatea Andra International SRL, un business de 83,5 milioane de lei în 2017. Compania a fost înfiinţată în 1997, are 115 angajaţi şi 11,6 milioane de lei profit.

Urmează Sava Zootehnic SRL, un business de peste 26 de milioane de lei în 2017 generat pin creşterea bovinelor de lapte, controlat, potrivit termene.ro, de către Sava Dumitrel. 

Totodată, al treilea cel mai mare latifundiar de Constanţa este, potrivit termene.ro, Vasile Gheorghe, unicul asociat al companiei Alvicoli Comert SRL, un business de 12,2 milioane de lei în 2018.

Dragnea jr. are a doua cea mai mare suprafaţă din Teleorman

În judeţul Teleorman, unde terenurile arabile se vindeau anul trecut cu preţuri între 3 şi 6.000 de euro, conform analizelor Agricover, cele mai mari exploataţii sunt ale omului de afaceri Ioan Niculae, prin Intercereal SA. Firma deţine terenuri şi în Ialomiţa unde cultuvă pe o suprafaţă de 10.455 de hectare, ceea ce o plasează societatea pe poziţia a treia în topul celor mai mari exploataţii de teren de la Agenţia Domeniilor Statului.

Urmează SC Nutrelo Group SA, deţinută, potrivit Termene.ro , de către fiul fostului lider PSD Liviu Dragnea, Dragnea Valentin Ştefan (80% din acţiuni) şi Gabriel Putineanu. Firma exploatează aproximativ 1.200 de hectare în judeţul Teleorman, conform hotnews.ro. 

Nu în ultimul rând, a treia poziţie din judeţul Teleorman este ocupat de compania Agrinatura SRL, controlată, conform termene,ro, de Spearhead International Limited din Marea Britanie, companie a fondului de investiţii american Paine Schwartz Partners.

Compania exploatează şi a cerut subvenţii în 2017 pentru o suprafaţă de aproximativ 9.195 de hectare, din care 726 sunt deţinute în proprietate, iar restul în arendă.

Menţionăm că topul APIA este realizat în funcţie de suprafeţele pentru care companiile şi persoanele fizice au depus declaraţia unică pentru a putea primi subvenţii în contul anului agricol 2018. Suprafeţele declarate pot fi în proprietatea compniilor, sau arendate de la terţi ori Agenţia Domeniilor Statului.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...