Cine este Augustin Jianu, propus ministru al Comunicaţiilor în guvernarea PSD-ALDE

Augustin Jianu, propus pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională în guvernul PSD-ALDE, conduce în prezent Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO şi are competenţe avansate de programare.
Economica.net - mar, 03 ian. 2017, 13:24
Cine este Augustin Jianu, propus ministru al Comunicaţiilor în guvernarea PSD-ALDE

Augustin Jianu (30 de ani) este director general al CERT-RO din mai 2014, din timpul guvernării Ponta. Anterior, din august 2012 şi până la preluarea conducerii structurii de securitate cibernetică, a fost consilier în Ministerul pentru Societatea Informaţională.

CERT-RO a fost înfiinţat în 2011 ca structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice. CERT-RO este instituţie publică cu personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Jianu a absolvit în 2011 Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea „Politehnica” din București, fiind licenţiat ca inginer în automatică și informatică aplicată. Printre altele, a făcut cursuri de specializare CISCO, în JAVA, şi CompTia Security+, în securitatea sistemelor, infrastructură de reţea, criptografie.

În timpul facultăţii, a lucrat în domeniul IT la două firme din Bucureşti şi ca dezvoltator software în Universitatea Politehnica. După finalizarea studiilor de licenţă, Jianu a fost consultant, pentru scurt timp (octombrie-noiembrie 2012), la SC Innovacion Y Desarrollo Local SL Madrid, sucursala București.

CV-ul lui Augustin Jianu este completat de competenţe avansate de utilizare a aplicaţiilor Microsoft Office, cunoştinţe de bază operare Linux, cunoştinţe în securitatea reţelelor şi sistemelor, securitate aplicaţiilor, atacuri informatice şi teste de penetrare, cunoştinţe avansate de programare a bazelor de date, cunoştinţe avansate de programare şi cunoştinţe de editare grafică.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, depusă în 2016, Jianu a încasat, în anul anterior, venituri totale de 47.815 lei (puţin peste 10.000 de euro), din care 39.655 lei din remuneraţia de director general al CERT-RO, respectiv 8.160 lei dintr-un contract de drepturi de autor cu Asociaţia Română de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, cu sediul în Oradea. Potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, soţia lui Jianu lucrează la HP România, ca analist servicii clienţi, de unde a câştigat, în 2015, 35.000 de lei.

Jianu are şi un credit bancar, în valoare de 25.500 lei, de la ING Bank, contractat în 2014 şi scadent în 2019.

În declaraţiile de avere şi de interese ale noului ministru nu figurează case, terenuri, maşini sau acţiuni sau asocieri la vreo societate comercială.

Din funcţia de şef al CERT-RO, Jianu a atras atenţia în mai multe rânduri asupra vulnerabilităţilor persoanelor, companiilor şi instituţiilor publice din România în faţa noilor ameninţări cibernetice.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul terenurilor arabile de mari dimensiuni: fermierii au cerut și 20.000 de euro pentru un hectar
Prețul terenurilor arabile de mari dimensiuni: fermierii au cerut și 20.000 de euro pentru un hectar
Loturile de teren arabil de peste 30 de hectare au fost vândute anul acesta la prețuri cuprinse între 1.700 de euro hectarul și 7.600 de euro hectarul. Este o creștere ușoară față de anul......
CNCAV: 7.376 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore
CNCAV: 7.376 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore
Un număr de 7.376 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 ...
Kiros Diet, firma la care e asociat doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, are afaceri de 3,74 de milioane de lei, cel puţin duble faţă de cele din 2019
Kiros Diet, firma la care e asociat doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, are afaceri de 3,74 de milioane ...
Kiros Diet SRL, firma deţinută în proporţie de 30% de doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, a ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere ...