Cine este Boris Nemţov, opozantul lui Vladimir Putin ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă la Moscova

Fostul vice-premier rus Boris Nemţov, asasinat la Moscova în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost politicianul simbol al tinerilor reformatori din anii '90.
Economica.net - sâm, 28 feb. 2015, 07:38
Cine este Boris Nemţov, opozantul lui Vladimir Putin ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă la Moscova

Boris Nemţov era în ultima vreme cea mai proeminentă figură a opoziţiei faţă de actualul preşedinte Vladimir Putin, pe care intenţiona să-l sfideze din nou la un marş anticriză şi contra agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, programat să se desfăşoare duminică, se arată într-o prezentare a biografiei lui Nemţov întocmită de AFP, informează Agerpres.

Ucis cu focuri de armă la vârsta de 55 de ani chiar în apropierea Kremlinului, Boris Nemţov a fost unul dintre liderii mişcării contestatare fără precedent care a marcat în anii 2011-2012 campania electorală a lui Vladimir Putin, atunci candidat la un al treilea mandat prezidenţial.

A fost reţinut de mai multe ori de forţele de ordine în timpul manifestaţiilor, i s-au făcut percheziţii şi telefoanele i-au fost puse sub ascultare, dar el nu a încetat niciodată să critice corupţia ‘sistemului oligarhic’ al Kremlinului.

De profesie fizician, Nemţov şi-a început cariera politică cu puţin timp înainte de destrămarea URSS, fiind ales în anul 1990 în Sovietul Suprem. După ce a ajuns guvernator al regiunii Nijni-Novgorod, el a cunoscut o ascensiune fulminantă în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn, devenind liderul generaţiei tinerilor miniştri reformatori ai Rusiei postsovietice.

În perioada martie 1997 – august 1998, a ocupat postul de vice-premier însărcinat cu sectorul energetic, domeniu foarte râvnit şi care i-a adus numeroase critici că ar fi avut relaţii strânse cu oligarhii ce au profitat de pe urma valului de privatizări din anii ’90.

Fostul preşedinte Boris Elţîn, de care era foarte apropiat, a avut intenţia să-l facă urmaşul său politic, dar în final l-a preferat pe fostul şef al KGB-ului, Vladimir Putin.

După ce a acesta din urmă a preluat puterea, Boris Nemţov a intrat în opoziţie. În anul 1999 a fost ales în Duma de Stat şi s-a alăturat partidului liberal SPS, în cadrul căruia a condus o aripă ce s-a remarcat prin criticile virulente la adresa lui Putin.

Opoziţia sa faţă de puterea de la Moscova a devenit tot mai tranşantă după alegerile legislative din anul 2007, pe care le-a caracterizat drept ‘cele mai necinstite din istoria Rusiei’. Un an mai târziu, după ce a eşuat în încercarea de a se prezenta la scrutinul prezidenţial din poziţia de candidat unic al unei opoziţii slăbite de diviziunile interne, a decis să creeze mişcarea Solidarnost împreună cu fostul campion mondial la şah, Gary Kasparov.

Dar ulterior avea să se alieze în special cu Aleksei Navalnîi, un alt adversar înverşunat al actualului lider de la Kremlin, Nemţov şi Navalnîi devenind liderii manifestaţiilor desfăşurate la Moscova în iarna 2011-2012.

După ce Putin a fost ales din nou preşedinte în mai 2012, Nemţov a continuat să critice cheltuielile excesive ale administraţiei şi corupţia. Dar influenţa acestui veteran al opoziţiei ruse, foarte prezent pe reţelele de socializare, a scăzut în ultima vreme în favoarea lui Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în detenţie după ce a fost condamnat săptămâna trecută la 15 zile de închisoare pentru că a încălcat interdicţia de a participa la manifestaţii.

De altfel, Nemţov şi-a exprimat dorinţa de a participa alături de Navalnîi la manifestaţia de duminică. ‘Cei care sunteţi pentru terminarea războiului Rusiei cu Ucraina, pentru oprirea agresiunii lui Putin, veniţi la Marşul Primăverii’, a fost una dintre ultimele sale declaraţii făcute vineri seară la postul de radio Eho Moskvî, înainte de a fi asasinat.

Anticipând că principalele suspiciuni pentru această crimă se vor îndrepta către Kremlin, mai ales că apropiaţii lui Nemţov susţin că el a primit recent ameninţări cu moartea şi ar fi spus că preşedintele Putin vrea să-l ucidă, acesta din urmă a reacţionat prompt după asasinat, afirmând, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că este vorba despre ‘un omor la comandă’ şi ‘o provocare

Te-ar mai putea interesa și
Turcia va suferi o serioasă lovitură economică după cutremurele din ultimele zile
Turcia va suferi o serioasă lovitură economică după cutremurele din ultimele zile
 Peisajul economic deja dificil va agrava catastrofa umanitară provocată de cutremurele care au lovit Turcia, primele estimări ale pagubelor arătând spre o inflaţie ridicată şi riscuri la......
Record pentru Nissan – Contribuţia niponilor la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Record pentru Nissan – Contribuţia niponilor la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Grupul auto francez Renault, care este în plin proces de revizuire a alianţei vechi de 24 de ani cu Nissan, a anunţat ...
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său, iar Polonia nu va fi prima ...
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
O pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult, în medie, cu 15,9% în luna decembrie 2022 ...