Cine este Daniela Gheorghe, propusă ministru al Finanţelor

Noul ministru al Finanţelor, în guvernul Cioloş, va fi cel mai probabil Daniela Gheorghe, potrivit listei provizorii de miniştri. Birocrat de carieră, Gheorghe a studiat mecanică la Politehnica Bucureşti, dar are şi un master în administraţie publică luat în 2005 la SNSPA. Ea a ocupat, începând din 2007, diverse posturi de director la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene. Anterior a fost responsabil cu fondurile PHARE pe România şi secretar de stat în MFP în timpul guvernării Năstase.
Economica.net - joi, 12 nov. 2015, 13:46
Cine este Daniela Gheorghe, propusă ministru al Finanţelor

Daniela Gheorghe este, începând din 2011, director de resurse în cadrul Directoratului General Buget (DG Buget) al Comisiei Europene (CE). Anterior, din 2007 până în 2011, Daniela Gheorghe a ocupat funcţii de director în cadrul DG Afaceri Maritime şi Pescuit, potrivit unui scurt CV postat pe site-ul DG Buget al Comisiei Europene.

Înainte de a ajunge la Bruxelles, În perioada 2004-2007, Gheorghe a lucrat cu fonduri PHARE la ministerul Finanţelor. A fost director general al Fondului Naţional (FN) şi responsabil naţional cu autorzarea finanţării PHARE. FN administra fondurile europene alocate României, iar responsabilul avea misiunea de a administra din punct de vedere financiar fondurile provenite de la Uniunea Europeana.

Anterior, în timpul guvernării Năstase, Daniela Gheorghe a fost subsecretar de stat şi, mai apoi, seretar de stat în Ministerul Finanţelor, pe când ministru la Finanţe era Mihai Tănăsescu.

În perioada 1983-2002, Daniela Gheorghe a ocupat „diverse funcţii în administraţie publică, în România”, potrivit aceleiaşi surse.

Daniela Gheorghe este la bază inginer. A absolvit, în 1983, Facultatea de Mecanică Fină din cadrul Politehnicii din Bucureşti, iar în 2005 a terminat un master în administraţie publică la SNSPA.

Potrivit unui profil realizat în 2012 de Gândul, Daniela Gheorghe este primul român care a obţinut un post de director la Comisia Europeană, după 20 de ani de lucru cu fondurile europene, post câştigat prin concurs.

Într-un interviu acordat atunci Gândul, Daniela Gheorghe spune că a lucrat cu fonduri UE începând din 1992 şi afirmă că, la acea dată, salariul primit de la Comisie nu se compară cu un salariu din România. „În mână, iau în jur de 11.000 de euro”.

Tot în interviul pentru Gândul, Gheorghe spune că nu a avut niciun moment frustrant de când lucrează la Bruxelles. „Frustrările le-am avut în România. Aici, satisfacţia a fost că totul este foarte planificat, ceea ce îmi doream în România (…) Asta mi-a fost şi surpriza, şi satisfacţia: că, în sfârşit, pot să lucrez ordonat, planificat, fără să mă tem că cineva nu îşi face treaba”, povestea oficialul european în 2012.

Întrebată ce trebuie să facă România pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor UE, Daniela Gheorghe a îndemnat, „Fără implicare politică!”.

„Guvernul trebuie să aloce nişte bani pentru asigurarea unor experţi, care să se ducă să îi ajute pe oameni să îşi pună ideile pe hârtie. Mulţi au luat plasă, când eram eu acolo, cu o grămadă de firme de consultanţă apărute peste noapte, care le luau foarte mulţi bani, iar proiectele erau proaste şi refuzate în momentul în care ajungeau la cei care trebuiau să le evalueze”, a explicat Daniela Gheorghe despre experienţa în lucrul cu fonduri UE în România.

 

Te-ar mai putea interesa și
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul falimentului distribuitorului
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări, prin intermediul unui comunicat, cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii......
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine ...
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Alte cinci linii de transport în comun de suprafaţă, din totalul celor 21 care deservesc peste 350.000 de locuitori ai ...
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a transmis vineri seară un comunicat ...