Cine este Daniela Gheorghe, propusă ministru al Finanţelor

Noul ministru al Finanţelor, în guvernul Cioloş, va fi cel mai probabil Daniela Gheorghe, potrivit listei provizorii de miniştri. Birocrat de carieră, Gheorghe a studiat mecanică la Politehnica Bucureşti, dar are şi un master în administraţie publică luat în 2005 la SNSPA. Ea a ocupat, începând din 2007, diverse posturi de director la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene. Anterior a fost responsabil cu fondurile PHARE pe România şi secretar de stat în MFP în timpul guvernării Năstase.
Economica.net - joi, 12 nov. 2015, 13:46
Cine este Daniela Gheorghe, propusă ministru al Finanţelor

Daniela Gheorghe este, începând din 2011, director de resurse în cadrul Directoratului General Buget (DG Buget) al Comisiei Europene (CE). Anterior, din 2007 până în 2011, Daniela Gheorghe a ocupat funcţii de director în cadrul DG Afaceri Maritime şi Pescuit, potrivit unui scurt CV postat pe site-ul DG Buget al Comisiei Europene.

Înainte de a ajunge la Bruxelles, În perioada 2004-2007, Gheorghe a lucrat cu fonduri PHARE la ministerul Finanţelor. A fost director general al Fondului Naţional (FN) şi responsabil naţional cu autorzarea finanţării PHARE. FN administra fondurile europene alocate României, iar responsabilul avea misiunea de a administra din punct de vedere financiar fondurile provenite de la Uniunea Europeana.

Anterior, în timpul guvernării Năstase, Daniela Gheorghe a fost subsecretar de stat şi, mai apoi, seretar de stat în Ministerul Finanţelor, pe când ministru la Finanţe era Mihai Tănăsescu.

În perioada 1983-2002, Daniela Gheorghe a ocupat „diverse funcţii în administraţie publică, în România”, potrivit aceleiaşi surse.

Daniela Gheorghe este la bază inginer. A absolvit, în 1983, Facultatea de Mecanică Fină din cadrul Politehnicii din Bucureşti, iar în 2005 a terminat un master în administraţie publică la SNSPA.

Potrivit unui profil realizat în 2012 de Gândul, Daniela Gheorghe este primul român care a obţinut un post de director la Comisia Europeană, după 20 de ani de lucru cu fondurile europene, post câştigat prin concurs.

Într-un interviu acordat atunci Gândul, Daniela Gheorghe spune că a lucrat cu fonduri UE începând din 1992 şi afirmă că, la acea dată, salariul primit de la Comisie nu se compară cu un salariu din România. „În mână, iau în jur de 11.000 de euro”.

Tot în interviul pentru Gândul, Gheorghe spune că nu a avut niciun moment frustrant de când lucrează la Bruxelles. „Frustrările le-am avut în România. Aici, satisfacţia a fost că totul este foarte planificat, ceea ce îmi doream în România (…) Asta mi-a fost şi surpriza, şi satisfacţia: că, în sfârşit, pot să lucrez ordonat, planificat, fără să mă tem că cineva nu îşi face treaba”, povestea oficialul european în 2012.

Întrebată ce trebuie să facă România pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor UE, Daniela Gheorghe a îndemnat, „Fără implicare politică!”.

„Guvernul trebuie să aloce nişte bani pentru asigurarea unor experţi, care să se ducă să îi ajute pe oameni să îşi pună ideile pe hârtie. Mulţi au luat plasă, când eram eu acolo, cu o grămadă de firme de consultanţă apărute peste noapte, care le luau foarte mulţi bani, iar proiectele erau proaste şi refuzate în momentul în care ajungeau la cei care trebuiau să le evalueze”, a explicat Daniela Gheorghe despre experienţa în lucrul cu fonduri UE în România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului......
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de ...
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de ...
Oraşul Minneapolis va plăti câte 50.000 de dolari pentru fiecare dintre cele 12 persoane rănite de poliţie în timpul ...
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova ...