Cine este Lazăr Comănescu, propus la Ministerul Afacerilor Externe – Fişă biografică CV

Lazăr Comănescu s-a născut la 4 iunie 1949, în Horezu, judeţul Vâlcea. A absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti (1972). A urmat "Cursul de civilizaţie şi limba franceză contemporană" de la Paris - Sorbonne (1973). În anul 1982, a obţinut titlul de doctor în relaţii economice internaţionale la ASE Bucureşti. 
Economica.net - Dum, 15 nov. 2015, 14:42
Cine este Lazăr Comănescu, propus la Ministerul Afacerilor Externe - Fişă biografică CV

După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca diplomat la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe (1972-1982). 

În urma obţinerii doctoratului, a fost lector universitar la Catedra de relaţii economice internaţionale din cadrul ASE Bucureşti (1982-1990). 

După Revoluţie, a revenit în Ministerul Afacerilor Externe, îndeplinind funcţiile de consilier şi, din 1993, ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles (1990-1994), director al Direcţiei Uniunea Europeană (1994-1995), director general, consilier al ministrului Afacerilor Externe, director de cabinet (1995). 

În anul 1995 a fost numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (1995-1998), în aceeaşi perioadă fiind şi profesor asociat la ASE Bucureşti. 

Începând din anul 1998, urmează o perioadă de 10 ani de reprezentare diplomatică a României la Uniunea Europeană, în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE (1998-2001), ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (2001-2007) şi ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană (2007-2008). 

La 14 aprilie 2008, Lazăr Comănescu a fost numit, prin decret, în funcţia de ministru al Afacerilor Externe (15 apr. – 22 dec. 2008), în Guvernul Tăriceanu, fiind învestit în funcţie a doua zi. 

A fost ambasador al României la Berlin (2009-2014). 

În februarie 2015, a fost numit consilier prezidenţial, şeful Departamentului de Politică Externă. 

Este membru al Consiliului Consultativ Ştiinţific al Institutului European din România, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale şi membru fondator al Forumului Europei Centrale de la Varşovia. În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de mare ofiţer. 

Este autor şi coautor de cursuri şi manuale universitare, printre care: ”Economia Mondială” (1985, 1990, 1995); ”Tehnicile tranzacţiilor economice internaţionale” (1989); ”Dicţionar de relaţii economice internaţionale” (1993). De asemenea, a publicat mai multe articole de specialitate. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu specific mexican
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu ...
Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare în mai multe categorii, lansează Glovo Concepts ...