Cine este și ce salariu are cel mai bine plătit star al BBC

Jeremy Clarkson, prezentatorul emisiunii Top Gear, a realizat venituri de 3,5 milioane de lire sterline din această activitate, fiind cel mai bine plătit star al BBC, potrivit datelor companiei, relatează publicaţia The Guardian.
Economica.net - lun, 16 iul. 2012, 18:42
Cine este și ce salariu are cel mai bine plătit star al BBC

Venitul său obţinut de pe urma emisiunii de automobilism a crescut cu 900.000 de lire sterline datorită unui salt al dividendelor plătite de compania care exploatează drepturile comerciale ale Top Gear, Bedder 6, de la 6 milioane de lire în urmă cu un an la 9 milioane de lire.

BBC Worldwide, divizia comercială a BBC, deţine 50% din Bedder 6, de la care a primit dividende de 4,5 milioane de lire sterline pentru anul fiscal 2011/2012, comparativ cu 3 milioane de lire în anul precedent, în urma vânzărilor mari de DVD-uri Top Gear şi a veniturilor din show-urile live.

Clarkson deţine 30% din Bedder 6, astfel că partea sa de dividende s-a ridicat la 2,7 milioane de lire, în creştere de la 1,8 milioane de lire în urmă cu un an.

În plus, Clarkson a mai primit un comision de 350.000 de lire pentru emisiune, precum şi un „comision pentru talent” din partea BBC, estimat la aproape 500.000 de lire sterline.

Venitul estimat al lui Clarkson se ridică la 3,5 milioane de lire sterline, fiind peste cel de 2,65 milioane de lire sterline obţinut în anul precedent.

Astfel, Clarkson este cel mai bine plătit star al BBC, înaintea lui Graham Norton (gazda emisiunii Graham Norton Show), care câştigă puţin peste 2 milioane de lire sterline din comisioane de licenţă şi de la compania sa de producţie So Television, sau Gary Lineker (fost fotbalist britanic, prezentator sportiv la BBC), care primeşte un comision de prezentator de aproximativ 2 milioane de lire pe an.

Totuşi, întrucât majoritatea veniturilor lui Clarkson nu provin din comisioane de licenţă, el nu este inclus în rândul celor mai bine plătite 16 vedete ale BBC, care câştigă peste 500.000 de lire pe an. Un număr de 3-6 dintre aceste vedete au venituri anuale de peste 1 milion de lire pe an.

Producătorul executiv al Top Gear, Andy Wilman, deţine o participaţie de 20% la Bedder 6 şi primeşte dividente de 1,8 milioane de lire sterline. Wilman a primit şi un comision de 60.000 de lire sterline pentru rolul avut în program.

Bedder 6 a fost înfiinţată pentru ca Clarkson să poată profita de vânzările Top Gear fără să primească sume mari de bani sub formă de comisioane.

Dezvoltarea Top Gear s-a dovedit foarte profitabilă, într-o perioadă în care alte staruri ale BBC au fost nevoite să accepte scăderi ale retribuţiilor, în condiţiile în care grupul media reduce cheltuielile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români de spații logistice
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români ...
Fortress REIT, acționarul majoritar al celui mai mare proprietar de spații comerciale din România, NEPI Rockcastle, și-a ...
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...