Cine finanțează economia Republicii Moldova în statistici. România devansează Rusia la aportul de capital, dar este uneori un fel de offshore al afaceriștilor moldoveni

După ciprioți, românii au fost cei mai mari investitori în companiile din Moldova anul trecut. Aproximativ 23% din valoarea capitalului străin care a intrat în companiile moldovenești anul trecut a fost generată de români. Rușii sunt pe locul cinci, cu 4,7% din capital.
Alina Stanciu - mie, 28 dec. 2022, 22:04
Cine finanțează economia Republicii Moldova în statistici. România devansează Rusia la aportul de capital, dar este uneori un fel de offshore al afaceriștilor moldoveni

Investitorii străini au pompat anul trecut în companiile din Republica Moldova peste 21,4 miliarde de lei moldovenești, din care 4,9 miliarde de lei capital românesc, arată o analiză a Biroului Național de Statistică din Republica Moldova, la solicitarea Economica.net.

Românii sunt astfel pe poziția a doua în topul investitorilor străini din statul vecin, după ciprioți care au finanțat societățile din Moldova cu peste 6,3 miliarde de lei.

Având în vedere că Cipru este o zonă offshore pentru antreprenorii din sud-estul Europei, nu putem ști exact cine se află, de fapt, în spatele companiilor cu participare cipriotă la capital.

Urmează Olanda, cu un aport la capital de 2 miliarde de lei, Austria cu 1,2 miliarde de lei și Federația Rusă cu 1 miliard de lei.

În total, în 2021 (ultimele date disponibile), numărul companiilor moldovenești cu acționariat autohton (peste 50% din participații) a fost de 268, reprezentând 6,7% din cele aproximativ 4.000 de firme cu capital străin. Moldova avea anul trecut aproximativ 60.300 de firme, din care 6,5% (aproximativ 4.000)  aveau cel puțin 50% capital străin.

Ce firme românești se dezvoltă în Republica Moldova

În ceea ce privește companiile moldovenești cu participare românească la capital, cele mai mari au un business cumulat de peste 5,2 miliarde de lei.

Conduce Petrom Moldova, parte a grupului OMV Petrom, retailerul german Kaufland, al doilea cel mai mare retailer alimentar din România și producătorul de băuturi spirtoase Zernoff.



Kaufland, spre exemplu, a inaugurat recent al optulea magazin din Moldova și primul dotat cu panouri fotovoltaice.

România, offshore-ul moldovenilor

În ceea ce privește Zernoff, cel mai mare producător de alcool din Republica Moldova, datele Registrului de Stat al Unităților de Drept din Moldova coroborate cu cele ale termene.ro (România), indică faptul că afacerea este, de fapt, 100% moldovenească.

Astfel, din datele Registrului de Stat al Unităților de Drept din Moldova, compania producătoare de băuturi alcoolice (rachiuri, vodkă etc.) este fondată de Viteza Optim S.R.L. (România), care deține 78,2% dintre părțile sociale. Restul părților sunt deținute în mod egal de antreprenorii Cibizov Denis (10,9%) și Cozoveachin Gheorghi (10,9%).

La rândul său, potrivit termene.ro, Viteza Optim S.R.L., companie înființată în 2010 cu activități în comerț, este controlată în întregime de cetățeanul moldovean Cibizov Denis.

1 leu moldovenesc (MDL) = 0,24 RON

Te-ar mai putea interesa și
Business as usual în politica fiscală și de venituri va lua sfârșit
Business as usual în politica fiscală și de venituri va lua sfârșit
România are cele mai mari  deficite gemene, bugetar și de cont curent raportate la PIB din întreaga Uniune Europeană. Nu întâmplător, aceste deficite se situează la aproximativ același......
1.200 de kilometri de cale ferată sunt în modernizare – Ministerul Transporturilor
1.200 de kilometri de cale ferată sunt în modernizare – Ministerul Transporturilor
Aproape 600 de kilometri de cale ferată au fost modernizaţi, 1.200 de kilometri sunt în lucru, iar alţi 1.000 de kilometri ...
XTB, 16 ani de prezență în România. Cum și-a consolidat încrederea în rândul investitorilor?
XTB, 16 ani de prezență în România. Cum și-a consolidat încrederea în rândul investitorilor?
XTB, compania fintech globală specializată în soluții de investiții online printr-o platformă și aplicație mobilă ...
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate – Ministrul Agriculturii
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate – Ministrul ...
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate, cu ajutorul ...