Cine ne-a ținut becul aprins în primele șase luni ale anului

Centralele termo au asigurat cea mai mare parte a producției de electricitate, Hidroelectrica a fost primul producător al țării, cărbunele scade, iar eolianul și fotovoltaicul au generat aproape cât centrala nucleară de la Cernavodă. Iată datele aferente primelor șase luni din acest an, potrivit Transelectrica.
Mihai Nicuţ - mie, 07 aug. 2019, 18:26
Cine ne-a ținut becul aprins în primele șase luni ale anului

Producția netă de energie electrică a fost de 29,4 TWh, în primele șase luni ale acestui an, la un consum național cumulat de 28,8 TWh, net. România a continuat așadar să fie exportator net, cumulat, în primul semestru din 2019, cu 0,44 TWh-doar în ianuarie am fost importator, în celelalte luni balanța fiind inversă.

Iată producția pe surse, potrivit datelor Transelectrica:

Termocentrale: 10.263 GWh, dintre care cele pe lignit 5.611, cele pe huilă 439, cele pe gaze 1.322 și cele pe hidrocarburi (gaz și păcură) 2.891.

Hidro: 9.564 GWh.

Regenerabile: 4.669 GWh, dintre care eolian 3.626, fotovoltaic 861 și biomasa 182.

Nuclear: 4.919 GWh.

Centralele termo rămân așadar prima sursă de energie, dar producția lor a scăzut cu circa 1 TWh față de primele șase luni ale anului 2018. Dacă la huilă nu s-a schimbat mai nimic (cele două centrale, Mintia și Paroșeni, au generat la fel de puțin), în cazul lignitului, adică în special al centralelor CE Oltenia, scăderea este accentuată, de la 6,5 TWh la 5,6 TWh.

Centralele pe gaz mai mult au stat, în al doilea trimestru al anului. Au produs doar 61 GWh de energie electrică, de aproape zece ori mai puțin decât în anul trecut, situație explicată prin condițiile de piață (oficialii Petrom, care operează centrala de la Brazi, cea mai mare de acest fel din țară, au spus că operarea nu a fost profitabilă) dar și de implicațiile OUG 114. Pe de altă parte, vechea centrală de la Iernut funcționează doar parțial, pentru că se fac lucrări pentru punerea în funcțiune a noii centrale, primăvara viitoare.

Regenerabilele au produs în primele șase luni aproape cât centrala nucleară de la Cernavodă, în condițiile în care una dintre cele două unități a fost oprită programat pentru o lună. Vântul a fost ceva mai bun față de anul trecut (3,6 TWh față de 3,4 în primele șase luni din 2018)

Hidroelectrica, cu cei peste 9,5 TWh, rămâne cel mai mare producător de electricitate al țării, dar, în ciuda hidraulicității bune din lunile mai-iunie, pe ansamblul primelor șase luni ale anului, cifrele sunt apropiate: 9,6 TWh au fost în primele șase luni din 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Lituania a cerut Uniunii Europene sancționarea companiilor aeriene care efectuează zboruri spre Belarus
Lituania a cerut Uniunii Europene sancționarea companiilor aeriene care efectuează zboruri spre Belarus
Lituania a cerut Uniunii Europene să-şi închidă spaţiul aerian pentru companiile aeriene care efectuează zboruri la ...
Președintele Iohannis a anunțat că mâine vor fi decise noi măsuri restrictive
Președintele Iohannis a anunțat că mâine vor fi decise noi măsuri restrictive
Președintele României Klaus Iohannis a a anunțat marți că a decis să convoace mâine o ședință cu toti resposnabilii ...
Synaptiq a închis o rundă de finanțare în valoare totală de 250.000 de euro pentru Mediq, softul care identifică rapid și precis tumorile canceroase
Synaptiq a închis o rundă de finanțare în valoare totală de 250.000 de euro pentru Mediq, softul care identifică rapid ...
Synaptiq, startup românesc din Cluj-Napoca care crește performanța serviciilor medicale dezvoltând soluții bazate pe ...