Cine va fi viitorul secretar al Trezoreriei SUA – AFP

Fost bancher, ales în Congres sau industriaş, profilul celui pe care Donald Trump îl va alege pentru a conduce Trezoreria americană va trimite un mesaj cheie cu privire la proiectele economice ale administraţiei sale, transmite AFP.
Economica.net - joi, 24 nov. 2016, 12:57
Cine va fi viitorul secretar al Trezoreriei SUA - AFP

Pe lângă faptul că îşi pune semnătura pe bancnotele verzi, secretarul Trezoreriei este de asemenea şi un pilon al reglementării financiare, garantul principalei monede de rezervă mondială, arhitect al relaţiilor economice cu China şi actor important în lupta împotriva finanţării terorismului.

Chiar dacă mai multe nume sunt vehiculate pentru a fi succesorul lui Jack Lew, ministrul de Finanţe al lui Barack Obama începând din 2013, dar două nume par să se detaşeze. Primul este Steven Mnuchin, 53 de ani, un fost bancher la Goldman Sachs şi Jeb Hensarling, 59 de ani, ales conservator în Congresul SUA. În schimb, directorul general de la JPMorgan, Jamie Dimon, 60 de ani, şi investitorul în fondul specializat în imobiliare Blackstone, Jonathan Gray, 46 de ani, au fost contactaţi fără succes de echipa de tranzişie a lui Donald Trump. De asemenea, industriaşul Daniel DiMicco, 66 de ani, fost director la Nucor Steel şi susţinător al politicii ”American Made”, este citat de asemenea printre posibilii candidaţi.

”Aceste nume reprezintă un evantai de competenţe care reflectă profunzimea şi lărgimea câmpului de acţiune al Trezoreriei în zilele noastre”, a subliniat Robert Kimmitt, secretarul general adjunct al Trezoreriei în administraţia George W. Bush.

Viitorul secretar al Trezoreriei va avea un rol important în susţinea proiectelor preşedintelui ales în domeniul economiei. Donald Trump a făcut apel pentru o reformă a legii de reglementare financiară Dodd Frank şi a făcut campanie pentru reducerea impozitelor pentru companii, în paralel cu promisiuni pentru investiţii masive în infrastructură şi readucerea în SUA a locurilor de muncă transferate în străinătate.

De asemenea, Trezoreria SUA este în centrul luptei împotriva finanţării terorismului şi pentru aplicarea sancţiunilor împotriva Iranului şi Coreei de Nord. În sfârşit, şeful Trezoreriei poartă un dialog regulat cu China în cazul căreia Donald Trump a promis un ton mai ferm.

Pentru David Wessel, expert economic la Brookings Institution, după catastrofa financiară din 2008, va fi primordial ca viitorul secretar al Trezoreriei ‘să aibă capacitatea de a gestiona o criză financiară care să fie provocată fie de o derută în sectorul bancar sau de atac terorist cu implicaţii financiare’.

Cu toate acestea, ţinând cont de personalitatea imprevizibilă a noului preşedinte, candidatul ideal va trebui să dea dovadă de diplomaţie şi autoritate. O altă competenţe cheie a secretarului Trezoreriei sunt relaţiile cu Congresului, având în vedere că proiectele lui Trump de reducere a impozitelor vor duce la creşterea deficitului şi datoriei.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că este foarte probabil ca în luna septembrie să existe o decizie privind administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID la persoanele......
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat marți imagini de pe șantierul lotului ...
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, ...
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...