1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Cinteză: Sistemul bancar va încheia anul cu profit

Sistemul bancar va încheia acest an cu profit, după ce la nivelul lunii octombrie instituţiile de credit au avut un rezultat pozitiv consolidat de peste 1,6 miliarde lei, a declarat joi directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

05 dec, 2013 | Mediafax

"La octombrie băncile au avut un profit de peste 1,6 miliarde, după ce făcuseră 1,5 miliarde la jumătatea anului. Sigur vor încheia anul cu profit", a afirmat Cinteză, după un forum bancar.

El a arătat că circa jumătate dintre instituţiile de credit din România vor fi profitabile pe ansamblul întregului an, iar restul vor înregistra pierderi, însă sistemul va fi pe profit.

Sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 61 de milioane lei în luna septembrie, odată cu reclasificarea unor credite restructurate, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei, dar s-a menţinut la nouă luni pe un câştig cumulat de 1,46 miliarde lei.

Deşi au trecut la sistemul de raportare financiară internaţională, băncile calculează în continuare necesarul de provizioane potrivit standardului românesc de contabilitate, inclus în filterele prudenţiale constituite de bănci ca rezerve. Provizioanele pe RAS au crescut în septembrie cu 1 miliard de lei, la aproape 46 de miliarde lei, dar nu reflectă toate reclasificările creditelor restructurate.

În acelaşi timp, provizioanele pe IFRS au crescut în septembrie la 34,36 miliarde lei, de la 33,74 miliarde lei la finele lunii august, cu mult peste media lunară din ultimul timp.

Sectorul bancar românesc a înregistrat în primele opt luni un profit de 1,5 miliarde lei, în creştere cu 30% faţă de iunie, când ajunsese la un rezultat de 1,15 miliarde lei, după ce anul trecut a consemnat pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, pe fondul creşterii provizioanelor.

Profitul cumulat al băncilor s-a situat în primul semestru la 1,15 miliarde lei, după ce în perioada similară a anului trecut sistemul a înregistrat pierderi de 200 milioane lei.

Pe tot parcursul anului trecut, sectorul bancar a ajuns la pierderi de 2,3 miliarde lei, "ca urmare a creşterii substanţiale a volumului de provizioane aferente riscului de credit, pe fondul creşterii volumului creditelor neperformante, respectiv al reevaluării garanţiilor", potrivit raportului, care notează că băncile de talie mare au reuşit în general să rămână pe profit.

În sistemul bancar românesc activează 41 de instituţii de credit, odată cu intrarea pe piaţa românească a băncii TBI Bank EAD Sofia în primul trimestru. La finele anului trecut erau 40 de bănci, după încetarea activităţii băncii C.R.Firenze în urma fuziunii prin absorbţie cu Intesa SanPaolo Bank. Din cele 41 de instituţii de credit, 27 sunt cu capital majoritar privat străin, 2 cu capital majoritar privat autohton, 2 bănci cu capital integral sau majoritar de stat, 9 sucursale ale băncilor străine, la care se adaugă şi o organizaţie cooperatistă de credit.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO